Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

"Τα πρόσωπα του χρόνου": Προβολή αρχαιολογικής ταινίας

Η 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, που έχουν ως θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου» με την προβολή της αρχαιολογικής, εκπαιδευτικής ταινίας με τίτλο «Ο τροχός του ανθρώπινου βίου»
Η ταινία παρουσιάζει την σπάνια ομώνυμη τοιχογραφία του 18ου αι. από το ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη συνοικία Απόζαρι της Καστοριάς, στην οποία οι διάφορες ηλικίες του ανθρώπου εμφανίζονται στην περίμετρο ενός περιστρεφόμενου τροχού, που αρχίζει από την παιδική ηλικία, κορυφώνεται στη μέση ηλικία της ακμής και στη συνέχεια κατρακυλά στη φθορά και τον θάνατο.
Η παράσταση παραπέμπει στις λαϊκές αντιλήψεις για τον χρόνο της ζωής την εποχή της τουρκοκρατίας κι έχει ανατολική προέλευση.
Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς την Παρασκευή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 7:30μ.μ, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία της Προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών και Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της 16ης ΕΒΑ κας Αγγελικής Στρατή με θέμα: «Ο τροχός του ανθρώπινου βίου. Εικονογραφία του πρόσκαιρου και του μάταιου στη βυζαντινή κα μεταβυζαντινή τέχνη»
Διάρκεια ταινίας: 8’.00’’
Σκηνοθεσία:
EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Α.Ι.Μ.Θ.Σ.
 Επιστημονική επιμέλεια-κείμενο:
AΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗ, Προϊσταμένη Α.Ι.Μ.Θ.Σ. και Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της 16ης ΕΒΑ.
Παραγωγή:
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 2013.
Πληροφορίες:
16η ΕΒΑ: 2467088200, 16eba@culture.gr
Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών: 2310-209603,
aimths@culture.gr

Η ταινία:





Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές στο Μουσείο Μπενάκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων, που δεν υπερβαίνουν τα 30 άτομα. Δανειστικό υλικό Προετοιμασίας (κείμενα και διαφάνειες) αποστέλλεται στα σχολεία δεκαπέντε μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη. Η παρουσίαση, συμμετοχική και παιδοκεντρική, γίνεται από μουσειοπαιδαγωγούς.
Τα προγράµµατα προσαρµόζονται κατάλληλα για τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες.

Σχολικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις συλλογές χωρίς να συμμετέχουν σε οργανωμένο πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί µε την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών ξεναγήσεων, που οργανώνονται περιοδικά από το Τμήμα, μπορούν να προετοιμαστούν ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα εκθέματα στην τάξη τους.

Ελεύθερες επισκέψεις, ορισμένου πάντοτε αριθμού ατόμων, πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, ύστερα από σχετική συνεννόηση µε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες πραγματοποιούνται επίσης και στο πλαίσιο των προσωρινών εκθέσεων. 

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣΤΟΠΟΣ
Ισλαμική τέχνη. Για μαθητές Νηπιαγωγείου (Α' περίοδος)           ΝηπιαγωγείοΚτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
Το ταξίδι της Λυγερής. Για μαθητές Νηπιαγωγείου (Α'  περίοδος)            ΝηπιαγωγείοΚεντρικό Κτήριο
Ισλαμική τέχνη. Για μαθητές Α' και Β' Δημοτικού (Α' περίοδος)          Α' - Β' ΔημοτικούΚτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
Το ταξίδι της Λυγερής. Για μαθητές Α' και Β' Δημοτικού (Α' περίοδος)           Α' - Β' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Ισλαμική τέχνη. Για μαθητές Γ'-ΣΤ' Δημοτικού (Α' περίοδος)           Γ' - ΣΤ' ΔημοτικούΚτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
Προϊστορική ζωή και τέχνη. Για μαθητές Γ' Δημοτικού             Γ' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά (Α' περίοδος)  Γ' Δημοτικού - Γ' ΛυκείουΕργαστήριο Γιάννη Παππά
Τα «παιδιά» της Νεοελληνικής Συλλογής σας παρουσιάζουν … Για μαθητές Γ' & Δ' Δημοτικού (Α' περίοδος)       Γ' - Δ' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα. Για μαθητές Δ' και E΄ Δημοτικού (Α' περίοδος)     Δ' - Ε' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Στην… κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα (Α' περίοδος)Δ' - ΣΤ' ΔημοτικούΚτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ''κυριάκου - Γκίκα
Βυζαντινό κάλεσμα (Α'    περίοδος)          Ε' - ΣΤ' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Τα «παιδιά» της Νεοελληνικής Συλλογής σας παρουσιάζουν … Για μαθητές Ε' & ΣΤ' Δημοτικού (Α' περίοδος)      Ε' - ΣΤ' ΔημοτικούΚεντρικό Κτήριο
Aρχαία ελληνική γλυπτική. Για μαθητές ΣT΄ Δημοτικού -  Γ' Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου (Α' περίοδος)ΣΤ' Δημοτικού - Α' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο
Ταξίδια στην ξεχασμένη πόλη. Η ''ανακάλυψη'' της Αθήνας από τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Για μαθητές Στ' Δημοτικού, A' και Β' Γυμνασίου (Α' Περίοδος)ΣΤ' Δημοτικού - Β' ΓυμνασίουΚεντρικό Κτήριο
Το παζλ της Ιστορίας.Ένα παιχνίδι εξερεύνησης της νεότερης ιστορίας. (Α' περίοδος)ΣΤ' Δημοτικού - Γ' ΓυμνασίουΚεντρικό Κτήριο
Γνωριμία με τους Βυζαντινούς (Α' περίοδος)Α' - Γ' ΓυμνασίουΚεντρικό Κτήριο
Ισλαμική τέχνη. Για μαθητές Γυμνασίου (Α' περίοδος)Α' - Γ' ΓυμνασίουΚτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
Ξέφωτα, δρόμοι, δρομάκια  και πλατείες, σημεία συνάντησης με τη Γενιά του '30 (Α' περίοδος)Α' - Β' ΓυμνασίουΚτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ''κυριάκου - Γκίκα
Τέχνη και καθημερινότητα. Ένα οδοιπορικό στη νεότερη Ελλάδα. Για μαθητές Γυμνασίου (Α' περίοδος)Α' - Γ' ΓυμνασίουΚεντρικό Κτήριο
Μονοκοντυλιές και Τοιχογραφίες με αφορμή τη Γενιά του '30Γ' Γυμνασίου - Γ' ΛυκείουΚτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ''κυριάκου - Γκίκα
Ταξίδια στην ξεχασμένη πόλη. Η ''ανακάλυψη'' της Αθήνας από τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Για μαθητές Γ' Γυμνασίου, Α', Β' και Γ' Λυκείου (Α' περίοδος)Γ' Γυμνασίου - Γ' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο
Αναζητώντας τα ίχνη της Ιστορίας. (Α' περίοδος)           Α' - Γ' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο
Ισλαμική Τέχνη. Για μαθητές Λυκείου (Α' περίοδος)            Α' - Γ' ΛυκείουΚτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
Μυστικά κρυμμένα στα αρχεία (Α' περίοδος)              Α' - Γ' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο
Τέχνη και καθημερινότητα. Ένα οδοιπορικό στη νεότερη Ελλάδα. Για μαθητές Λυκείου (Α' περίοδος)             Α' - Γ' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο
H καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα. Για μαθητές Β΄&  Γ΄Λυκείου (Α' περίοδος)           Β' - Γ' ΛυκείουΚεντρικό Κτήριο

 Εποπτικό Υλικό


Φάκελοι με διαφάνειες και επεξηγηματικά κείμενα για την αρχαία, τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, την ιστορία της ζωγραφικής και τη νεοελληνική ζωγραφική. Το συγκεκριμένο υλικό διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Δανείζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη για διάστημα 15 ημερών.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Μια πρώτη γνωριμία με τη ζωή στη νεότερη Ελλάδα
Η ιστορία ενός Ελληνόπουλου
Μονοπάτια του Βυζαντίου
Λίγα λόγια για τη ζωγραφική
Νεοελληνική Ζωγραφική. Από το 19ο αιώνα στον 20ό
Η Ελλάδα των Περιηγητών. Ταξίδια και Εικόνες
Τέχνη και Περιηγητές. Από το 19ο στον 21ο αιώνα
Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας στο χαρτί και το μουσαμά, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη
Ο παραδεισένιος κόσμος του ισλαμικού πολιτισμού
Τα νεότερα χρόνια στην Ελλάδα…
Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα
Το Ελληνικό Δωδεκαήμερο

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδήλωση για την Ιστορία των Βαλκανικών κρατών στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ομιλία με τίτλο:
Γλώσσα και εθνικά κινήματα στα Βαλκάνια, 18ος – 20ός  αιώνας
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00
Ηλίας Γ. Σκουλίδας, Επίκουρος καθηγητής, ΤΕΙ Ηπείρου 

Η ομιλία εστιάζει στη συγκρότηση των εθνικών κινημάτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσιάζοντας παραδείγματα από τη νεότερη ιστορία των βαλκανικών λαών. Συγκεκριμένα θα μελετηθεί πώς η γλώσσα συνδέθηκε με τις εθνικές ιδεολογίες και πώς η αλληλεπίδρασή τους σχετίζεται με την κατασκευή των σύγχρονων εθνικών ταυτοτήτων. Παράλληλα με τη διάλεξη θα παρουσιαστούν χάρτες και σημαντικές ιστορικές φωτογραφίες της εποχής.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με περιήγηση-ξενάγηση στην έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες και στην έκθεση για τη Χλωρίδα και την Πανίδα του  Γράμμου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Λιβάδια Κοτύλης, τηλέφωνο: 24670 62136

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Αυγή για το 2013

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

H Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς στηρίζει δασκάλους και καθηγητές στον αγώνα τους

http://fouit.gr


Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Καστοριάς εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών και στις κινητοποιήσεις τους. Αν το μέλλον της κοινωνίας ξεκινά από την μόρφωση των παιδιών μας τότε ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους. Είμαστε μαζί τους στον δίκαιο αγώνα τους.

Αν είναι δυνατόν, φτάσαμε να αιτούμαστε για ιδέες που διαμόρφωσαν το επίπεδο του λαού μας διαχρονικά. Ακούμε τόσο καιρό για Νηπιαγωγεία και Σχολεία που συγχωνεύονται, τμήματα και ειδικότητες που καταργούνται, εκπαιδευτικούς που μετακινούνται αυθαίρετα, φτάνει πια…
Απορρίπτουμε να δεχτούμε όλα τα παραπάνω αλλά και ούτε ένα από αυτά. Δεν δεχόμαστε τη συνεχή υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του μέλλοντος τους.
Στηρίζουμε τους δασκάλους και καθηγητές στον αγώνα που δίνουν για αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια ενάντια στη μιζέρια και την υποταγή. Συμπαρατασσόμαστε μαζί τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για δωρεάν Παιδεία. Απαιτούμε την ανάκληση τέτοιων αποφάσεων που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως λογιστικά νούμερα…


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

40° Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων


Σας γνωρίζουμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) διοργανώνει το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα: "Ευριπίδης, «ο τραγικώτατος» των ποιητών και ο «από σκηνής φιλόσοφος», Παράδοση και νεωτερικότητα".

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη (Διοικητήριο Σπάρτης), στις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου 2013 και μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν:

1) Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ02.
2) Οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, κλάδου ΠΕ02.
3) Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων, κλάδου ΠΕ02.
4) Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, κλάδου ΠΕ02.
5) Τέσσερα (04) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.ΕΦ.
6) Τέσσερα (04) μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Φ.
7) Δέκα έξι (16) εισηγητές-καθηγητές Δ.Ε, κλάδου ΠΕ02.
8) Τέσσερις (04) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 ανά Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας (ο ένας να είναι ο Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. των κατά τόπους Συνδέσμων Φιλολόγων, όπου υπάρχουν).

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα επιλεγούν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή των ανωτέρω θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, πρέπει να στείλουν στο Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων (Δ/νση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι) τα ονόματα των συμμετεχόντων το αργότερο μέχρι τις 09­-10-2013, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση μόνο για την έγκριση μετακίνησης.

Παρακαλούνται οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν εγγράφως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για οποιαδήποτε αλλαγή των ονομάτων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών το αργότερο μέχρι 18-10- 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.p-e-f.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου δεν έχει ανακοινωθεί. 

Οι θεματικοί άξονες των ανακοινώσεων θα είναι οι εξής: 

 Ο Ευριπίδης (485-406 π.Χ.), από τη Σαλαμίνα, βαθύς ερευνητής της ανθρώπινης ψυχολογίας, ο «τραγικώτατος» των ποιητών, κατά τον Αριστοτέλη (Ποιητική 1453 α 29), ανανέωσε τον τραγικό ποιητικό λόγο και καινοτόμησε με την εισαγωγή νεωτερικών στοιχείων. Το έργο του (92 τραγωδίες – 18 σωζόμενες και ένα σατυρικό δράμα), με πολιτικό προσανατολισμό, απηχεί προβλήματα της εποχής του (εμπειρία πελοποννησιακού πολέμου – πολιτική και ηθική κρίση – ιδεολογικές συγκρούσεις) και αποτυπώνει όλες τις νέες ιδέες εκείνης της εποχής. Το θέατρό του, οικείο και συνάμα πικρό, προκάλεσε έκπληξη και συζητήσεις, με έντονο προβληματισμό, πολύ περισσότερο από τους άλλους δύο μεγάλους τραγικούς.
1. Χαρακτηριστικά της ποιητικής του τέχνης (δομικά στοιχεία, γλώσσα, ύφος, σκηνικά μέσα).
2. Θεματολογία (Πόλεμος, πολιτική, πρόσωπα, διαγραφή χαρακτήρων, «διαχείριση του μύθου»).
3. Γυναικείες μορφές στο έργο του.
4. Η νεωτερικότητα του τραγικού και η σχέση του με τις κρατούσες αντιλήψεις και τους θεσμούς. Ο Ευριπίδης και η Σοφιστική. Σύγκριση με τους άλλους τραγικούς.
5. Η κριτική για τον Ευριπίδη (Αρχαιότητα: Αριστοφάνης κ.ά – και νεότεροι χρόνοι).
6. Η πρόσληψη του Ευριπίδη και η επίδρασή του στους αρχαίους και σύγχρονους δραματουργούς και στη νέα ελληνική λογοτεχνία. Νεοελληνικές μεταφράσεις. Σκηνική παρουσία: θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές μεταφορές.
7. Ο σχολικός Ευριπίδης.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Περί της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Της Σώτης Τριανταφύλλου στο protagon.gr

Άλλη μια άσκεπτη πρόταση, άλλη μια επίδειξη ψευτοπροοδευτισμού από τα έδρανα της αριστεράς και μάλιστα από εκείνα της λογικής και μετριοπαθούς ΔΗΜΑΡ: η κ. Ρεπούση, εγχώρια εκπρόσωπος μιας παρωχημένης σχολής ιστορικών, προτείνει την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών στο σχολείο. Η στάση αυτή είναι από τη μία πλευρά δήθεν προκλητική (του τύπου épater le bourgeois) κι από την άλλη λαϊκιστική εφόσον γονείς, μαθητές και μέρος των καθηγητών επιζητούν την ελάφρυνση από τα μαθητικά βάρη.
Πρόκειται για μια τακτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες ημέρες της ανόδου του στην κυβέρνηση: «διευκόλυνση» του σχολείου, απαλλαγή από τα δυσνόητα μαθήματα καθώς κι από οτιδήποτε συνδεόταν –κακώς- με συντηρητισμό, ελιτισμό, εθνικισμό και προγονολατρία. Ήδη, μετά τα γεγονότα του Μαΐου 1968, οι ανθρωπιστικές επιστήμες σε όλον τον κόσμο υπέστησαν μεγάλη ήττα ακριβώς μέσα από τον υποτιθέμενο θρίαμβό τους: η γνώση εκλαϊκεύτηκε, το επίπεδο των σπουδών έπεσε ώστε να αντιστοιχεί στην κοινωνική ισοπέδωση. Το κύρος των διδασκόντων κατέρρευσε και το μάθημα έγινε «διάλογος» χωρίς ωστόσο να μπορεί, εκ των πραγμάτων, να γίνει διάλογος ανάμεσα σε κάποιον που «ξέρει» και σε κάποιον που «δεν ξέρει». Κάτι ανάλογο συνέβη στην Ελλάδα μετά το 1974 και, κυρίως, μετά το 1981. Από την αυταρχική εκπαίδευση περάσαμε, άνετα, εύθυμα και με τη συνηθισμένη μας επιπολαιότητα, στη μηδενική εκπαίδευση.
Πιθανότατα η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, των λατινικών και της ιστορίας να απαιτούν μεταρρύθμιση όπως απαιτεί μεταρρύθμιση ολόκληρο το ελληνικό σχολείο, το οποίο, εξάλλου, υπολειτουργεί. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση δεν ισοδυναμεί με την εξασθένιση του περιεχομένου· ισοδυναμεί με τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας και του πνεύματος που διέπει αυτή τη διδασκαλία. Θέλω να πω: πολλά παιδιά δυσκολεύονται στα μαθηματικά – μήπως πρέπει να καταργήσουμε και τα μαθηματικά; Πολλά παιδιά, ακριβώς διότι οι ενήλικες δεν παίζουν σωστά τον ρόλο τους, πιστεύουν ότι τα μαθηματικά «δεν χρειάζονται» ακριβώς όπως πιστεύουν ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι «νεκρές γλώσσες». Πρόκειται για ζήτημα φιλοσοφίας της εκπαίδευσης στο οποίο πρέπει να ενσωματώνεται μια διαδικασία πειθούς: τα σχολικά μαθήματα δεν χρησιμεύουν ούτε ως αυτά καθεαυτά, ούτε ως ύλη και μέσον για τις πανελλήνιες εξετάσεις – χρησιμεύουν για να μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε, πώς να οργανώνουμε τη σκέψη και τον λόγο. Τα σχολικά μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους  εν εξελίξει μέσα σ’ έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η ελληνική παιδεία έχει αποτύχει οικτρά διότι έχει δημιουργήσει παράλογους πολίτες, πολίτες που δεν έχουν μάθει να σκέφτονται και να χειρίζονται τη μητρική τους γλώσσα. Οι προτάσεις για περαιτέρω εκχυδαϊσμό του σχολείου θα καταλήξουν σε βαθύτερη αμάθεια και παραλογισμό. Τα αρχαία ελληνικά δεν διδάσκονται για να μιλάμε μεταξύ μας: διδάσκονται ως σύστημα σημειωτικής και ως ιστορικό προϊόν μοναδικό στον κόσμο. Όσο για τα λατινικά, είναι, μεταξύ άλλων, η πολύτιμη βάση για να μάθει κανείς μια σειρά γλώσσες ανοίγοντας περισσότερα παράθυρα στον πολιτισμό. Εξάλλου, είναι μια υπέροχη περιπέτεια στις λέξεις και στις γλωσσικές συγκρίσεις. Μόνο ένα στείρο πνεύμα δεν το κατανοεί αυτό.    
Επιπλέον, στην Ελλάδα διατηρείται η εξίσου παρωχημένη προκατάληψη και εχθρότητα ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες, μια διαίρεση φαντασιακή: εξαιτίας της πλημμελούς μας παιδείας, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη διεπιστημονικότητα της γνώσης, καθώς τη συμπληρωματικότητά της. Στη χώρα μας, οι λεγόμενοι άνθρωποι των θετικών επιστημών περιφρονούν τους λεγόμενους «φιλολογίζοντες», οι οποίοι, με τη σειρά τους, αδυνατούν να σκεφτούν «θετικά» - εξαιρέσεις υπάρχουν, η γενική κατάσταση όμως αντιστοιχεί στα δεδομένα του 19ου αιώνα.
Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών μπορεί να γίνει ελκυστική όπως ελκυστικά είναι, από τη φύση τους, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ομοίως, μπορεί να γίνει ελκυστική η διδασκαλία των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας. Στο σχολείο χρειάζονται βασικά μαθήματα, όχι «δευτερεύοντα» που προσφέρουν απλές γνώσεις χωρίς σύστημα συλλογισμού: κυρίως, χρειάζονται τα μαθήματα εκείνα που συμβάλλουν στη δημιουργία ελλόγων όντων. Προς το παρόν, το ελληνικό σχολείο, παρά τις προσπάθειες ορισμένων διδασκόντων, τείνει στη δημιουργία αντιγράφων είτε ενός γελοίου πατρογονόπληκτου κατεστημένου (με επικίνδυνη ροπή προς δήθεν ελληνοπρεπείς συμμορίες), είτε ενός αριστερού κατεστημένου που απαξιώνει τη λεγόμενη «αστική γνώση» παραβλέποντας ολόκληρη την επιστήμη της εκπαίδευσης. Πριν από το 1974, η αριστερά υποστήριζε τη μάθηση και τον πολιτισμό, σήμερα υποστηρίζει τον αναλφαβητισμό, τις υπεραπλουστευμένες ιδέες του λούμπεν προλεταριάτου.
Έχουμε μακρά παράδοση σ’ αυτή την ανόητη διελκυστίνδα μεταξύ εθνικιστών και δήθεν «διεθνιστικής» αριστεράς, με γλαφυρό και σταθερό παράδειγμα την ίδια τη γλώσσα και το γλωσσικό ζήτημα, στο οποίο, κατά τη γνώμη μου, αμφότερες οι πλευρές είχαν και έχουν άδικο. Το διακύβευμα δεν θα έπρεπε να είναι η πολιτική αντιπαράθεση μέσω του σχολείου αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διανοητικής ευκολίας που προωθείται ως αξία και η οποία δεν δημιουργεί πολίτες - δημιουργεί μέλη ενός όχλου.
 

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ακρωτηριασμός των αναπληρωτών, του Γρηγόρη Στεφάνου

Στη μυθολογική ιστορία του Προκρούστη, ο ομώνυμος Αθηναίος ληστής αρέσκονταν να ακρωτηριάζει τα ανυποψίαστα θύματά του προκειμένου να πάρουν το μέγεθος που υπαγόρευε η τετράγωνη και αρρωστημένη λογική του .
       Κατ ανάλογο τρόπο, το υπουργείο παιδείας έχει βαλθεί  ,τα τελευταία χρόνια, να αποδείξει ότι η πρακτική του μυθολογικού  τέρατος εμπνέει τη δράση και τη στρατηγική του, διαμορφώνοντας μια ζοφερή πραγματικότητα , τόσο για το δημόσιο σχολείο , όσο και για τους δασκάλους που το υπηρετούν .
       Το υπουργείο παιδείας κινούμενο από την τετράγωνη , λογιστική λογική της Τρόικα έχει βάλει στη μνημονιακή - προκρούστεια  κλίνη το σώμα της παιδείας  και κατατεμαχίζει τα μέλη του . Ξεκίνησε με το «συμμάζεμα» κλείσιμο των σχολείων ,  συνέχισε με την αύξηση του ωραρίου ,τις  διαθεσιμότητες και την κατάργηση ολόκληρων κλάδων εκπαίδευσης και συνεχίζει τώρα με την αποπομπή-ακρωτηριασμό  χιλιάδων αναπληρωτών από το σώμα της παιδείας .
       Με κυρίαρχο επιχείρημα τον εξορθολογισμό και το συμμάζεμα των δαπανών και «επενδύοντας» στις επίκτητες στρεβλώσεις του σχολείου,   έχει αποφασίσει , εκ των προτέρων ,  πως οι ανάγκες σε αναπληρωτές  για φέτος θα αγγίξουν μόνο τις  2.000 (!!)  σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  και απαιτεί από το εκπαιδευτικό σύμπαν να συνωμοτήσει , για να επιτευχθεί αυτός ο άγρια φιλόδοξος στόχος.
        Εντέλλει   τον εκπαιδευτικό κόσμο και τους αναπληρωτές να μην απλώσουν τα πόδια τους μέχρι τις εσχατιές   της χώρας , να μην αγκαλιάσουν με τα χέρια τους όλους τους μαθητές ,να μην αγγίξουν με τη σκέψη τους το όνειρο για μόνιμη εργασία στο δημόσιο σχολείο.
       «Οι πιστώσεις ορίστηκαν σε 2000» λένε και ξαναλένε…………., «κόβουν»  ολοήμερα ,νομοθετούν  συμπτύξεις τμημάτων , μοιράζουν  τη διδασκαλία των μαθημάτων σε ειδικότητες με μόνο κριτήριο την κάλυψη του ωραρίου, κάνουν  μια κοπτοραπτική ,χωρίς προηγούμενο,  μόνο και μόνο για να τους βγούν τα νούμερα ,καθιστώντας εν τέλει την παιδεία φενακισμένη έννοια.
Τι κι αν η εκπαιδευτική πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά .
Τι κι αν τους φωνάζουν τα θεσμοθετημένα  όργανα της παιδείας ότι αρμενίζουν στραβά και ότι δε μπορεί η παιδεία να σταθεί χωρίς , τουλάχιστο , κάποιο στοιχειώδη μεσοσκοπικό  σχεδιασμό .
Για το υπουργείο το φταίξιμο το’χει ο γιαλός …
         Ως αναπληρωτές που υπηρετήσαμε στο δημόσιο σχολείο, για χρόνια ολόκληρα , δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας σ αυτή την παράλογη -λογιστική προσέγγιση του υπουργείου και ζητούμε να αντιληφθεί ότι δεν προτιθέμεθα να αποτελέσουμε τις παράπλευρες απώλειες στον υποτιθέμενο πόλεμό του με το χρέος.
Απαιτούμε:
·         Να σεβαστεί τους βαθύτερους όρους της κοινωνικής και εργασιακής σύμβασης που μας δένει με το σχολείο και τους μαθητές μας .
·         Να σεβαστεί τα χρόνια που θυσιάσαμε γυρνώντας κάθε δύσβατο κομμάτι της χώρας , πειθόμενοι  από τη σοβαρότητα ενός φορέα ο οποίος συνέδεε την αναπλήρωση με τη μοριοδότηση και το διορισμό.
·         Να σεβαστεί   τον κόπο που καταβάλαμε προκειμένου  να βρεθούμε στη θέση του αναπληρωτή επιτυγχάνοντας οι περισσότεροι για δύο  και τρείς φορές στον σκληρό ( κατά τον κ. Μητσοτάκη)ΑΣΕΠ .
·         Να σεβαστεί την  ακρωτηριασμένη προσωπική , οικογενειακή και επαγγελματική ζωή μας  .(Πόσο ανθρώπινο είναι άραγε να παρακολουθείς για χρόνια την εξέλιξη του παιδιού σου από το skype , να επικοινωνείς  με το/τη σύντροφό σου μέσω κινητού και να αλλάζεις γνωστικά αντικείμενα και μαθητές(λες κι είναι κι αυτοί αντικείμενα) κάθε χρονιά; )
·         Να σεβαστεί βασικές παιδαγωγικές αρχές και να μην αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με όρους πολιτικού καιροσκοπισμού.( Ζήσαμε ως αναπληρωτές την εποχή της διανομής υπολογιστών στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου ,αλλά και τη σκαιά προπαγάνδα με το ηλεκτρονικό σχολείο και τους διαδραστικούς πίνακες και γνωρίζουμε ,από πρώτο χέρι,  τι σημαίνει παχιά λόγια και εμπαιγμός.)
H σκέψη μας όμως στρέφεται και προς τους μόνιμους συναδέλφους (ιδιαίτερα όσους δεν πλήττονται καθοριστικά από τις βάρβαρες  αλλαγές ) που συναντάμε κάθε χρόνο στα σχολεία και στους οποίους θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι:
·         Συμπορευτήκαμε και μοιραστήκαμε τις αγωνίες για τα θέματα του σχολείου και των μαθητών μας .
·         Συμβάλαμε στην ομαλή λειτουργία του σχολείου αναλαμβάνοντας οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο ήταν ανάγκη να διδαχθεί .
·         Καλλιεργήσαμε σχέσεις επαγγελματικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μαζί σας.  
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί , οι αναπληρωτές πρόκειται να βιώσουμε από φέτος την ανεργία , όχι επειδή τα κενά  δεν υπάρχουν ,αλλά επειδή το υπουργείο έχει αποφασίσει , εκ των προτέρων , να κάνει το παν για να τα εξαφανίσει .
 Μπροστά σ αυτό το ενδεχόμενο ζητούμε από σας στήριξη και συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια συλλογικής αντίστασης .
Ζητούμε να υπερβείτε τα όποια προσκόμματα και να αγωνιστείτε ώστε να ακυρωθούν τα εφιαλτικά σενάρια που σε λίγο θα απειλήσουν κι εσάς τους ίδιους .
Ας αθροίσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας κι ας αγωνιστούμε για το αυτονόητο :
Την πραγματική παιδεία .

Υ.Γ: Όσοι από τους συναδέλφους δεν πιστεύουν στην πιθανότητα ανατροπής ας αναλογιστούν τη μοίρα του Προκρούστη που δεν του έλαχε να μακροημερεύσει  . Κάπου στους δρόμους της Αθήνας τον πέτυχε ο Θησέας και τον ξέκανε...!!!!!
Για την ομάδα αναπληρωτών Καστοριάς
Στεφάνου Γρηγόρης ΠΕ02

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καλή Σχολική Χρονιά 2013-14




Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς 
εύχεται σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς  
καλή σχολική χρονιά.

Με συλλογική δύναμη και μαχητικότητα

να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

που προβάλλουν στον δρόμο μας,

αλλά δεν θα σταθούν εμπόδιο στο έργο μας.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013