Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Διοργάνωση ημερήσιας εκδρομής στην Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος»


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στην Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
- Αναχώρηση στις 5.30 π.μ. από την Καστοριά (χώρος Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής).
- 10:30 περίπλους του Αγίου Όρους με τουριστικό πλοιάριο.
- Γεύμα στην Ουρανούπολη.
- Εάν επαρκεί ο χρόνος θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στην ερειπωμένη Μονή Ζυγού ή Φραγκόκαστρο, έξω από την Ουρανούπολη.
- Επιστροφή στην Καστοριά το βράδυ.
Η μετάβαση θα γίνει με ένα λεωφορείο 50 θέσεων και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται κατ’ άτομο στα 20€ για τη μετάβαση + 10€ για τον περίπλου.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στο e-mail: synfikas@gmail.com ή τηλεφωνικώς στα 6944442689 (Αλέξανδρος Μακρίδης) και 6937118567 (Στέλλα Μπίλιου) .

Για την καλύτερη επικοινωνία παρακαλούμε να δηλώσετε τα παρακάτω στοιχεία: ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας.

                                                             Για το Δ. Σ.

           Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γεν. Γραμματέας


         Αλέξανδρος Μακρίδης                                                        Διονυσία Νημά  

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Δάφνη Λέμπερου - Κάτι Ελλάδες

Το καλύτερο "μάθημα Ιστορίας"


"Σ΄ ένα κόσμο χωρίς μαγεία, χωρίς πίστη, χωρίς ελπίδα, χωρίς θεό και μοναδική αλήθεια, σε ένα κόσμο χαώδη και κατακερματισμένο, πώς μπορεί η ιστορία να είναι ή να φαντάζει επική; Ούτε και να καμώνεται μπορεί. Στη νεότητά της η ιστορία υπήρξε επική. Τώρα όμως στην ωριμότητά της δεν μπορεί παρά να είναι ειρωνική, σαρκαστική, σχετικιστική, τραγική. Ίσως οι επικοί τρόποι να ξανακάνουν την εμφάνισή τους στη σκηνή της ιστοριογραφίας όταν φουσκώσουν και πάλι τα πανιά των οραματισμών και το ποτάμι της δικαιοσύνης κυλήσει ορμητικό, όταν οι άνθρωποι πιστέψουν στις δυνάμεις τους και εκφράσουν τη συλλογική σκέψη και δημιουργικότητά τους, όταν κατορθώσουν να λυτρωθούν από το άγος και το άχθος του παρελθόντος, όταν η ουτοπία αρχίσει να θαμποχαράζει".

«Η ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει. Μπορεί, επίσης, να είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι περισσότερο σώφρον να αντιμετωπίζουμε την ιστορία όχι ως σωρό νεκρών φύλλων ή συλλογή σκονισμένων έργων τέχνης, αλλά ως μικρή λίμνη, μερικές φορές ευεργετική, συχνά θειούχο, που, χωμένη κάτω από το παρόν, διαμορφώνει σιωπηλά τους θεσμούς μας, τον τρόπο που σκεπτόμαστε, το τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει. Απευθυνόμαστε σε αυτήν [....] για επιβεβαίωση, για να πάρουμε μαθήματα και πληροφορίες. Η επιβεβαίωση, είτε πρόκειται για προσδιορισμό της ταυτότητας ομάδων, για αιτήματα ή για δικαίωση, σχεδόν πάντοτε προκύπτει από τη χρήση του παρελθόντος. [...] Το παρελθόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για όλα τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε στο παρόν. Κάνουμε κακή χρήση του όταν δημιουργούμε ψέματα για το παρελθόν ή γράφουμε την ιστορία με τρόπο που να παρουσιάζεται μόνο η δική μας άποψη». 
Margaret Macmillan, Χρήση και κατάχρηση της ιστορίας, μετάφραση Μίνα Καρδαμίτσα – Ψυχογιού, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2012, 11 [πρώτη έκδοση στην αγγλική γλώσσα 2009]


Κυριακή 1 Ιουνίου 2014