Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Απολογισμός δράσης του ΣΦΚ για το 2014

1.    25/1/2014: Κοπή Βασιλόπιτας στο ξενοδοχείο Λιμναίον, όπου έγινε απολογισμός των δράσεων του Συνδέσμου ενώπιον των μελών του.
2.    7-8/2/2014: Διημερίδα με θέμα: Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση. Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν οι θεωρητικές εισηγήσεις των κ. Δημ. Μαυροσκούφη, καθηγητή Διδακτικής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Μνήμη, λήθη και ιστορική εκπαίδευση: παραδείγματα "καταστροφικής διδακτικής"» και κ. Άγγ. Παληκίδη, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Τι διδάσκουμε για τον Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο; Η περίπτωση των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας». Προηγήθηκε παρουσίαση του συλλογικού έργου με τίτλο: «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση» (εκδ. Επίκεντρο) από τον κ. Κων/νο Μπακάλη, Φιλόλογο-Ιστορικό, ταμία του ΣΦΚ.  Την Κυριακή 8/2 πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα διδακτικά εργαστήρια από την κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΚΚΑ (Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας) με θέμα: Εμείς και οι "άλλοι": η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας και η σύγχρονη συγκυρία και την κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΥ (Διδάκτωρ Ιστορίας, Θεατρολόγος - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά) με θέμα: Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή. Στα εργαστήρια συμμετείχαν 40 φιλόλογοι όλων των βαθμίδων.
3.    30/3/2014: Διοργάνωση 2ου Διαγωνισμού Ορθογραφίας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς. Συμμετείχαν 44 μαθητές από όλα τα σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς, οι οποίοι έλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα και βιβλία, προσφορά των βιβλιοπωλείων, των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, της Περιφερειακής Ενότητας και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Στους τρεις πρώτους, που αναδείχθηκαν μετά από τρεις διαδοχικές διαγωνιστικές φάσεις, απονεμήθηκαν ιδιαίτερα βραβεία. Στη διεξαγωγή του διαγωνισμού συνέβαλαν πολλοί φιλόλογοι και τεχνικοί της πληροφορικής.
4.    23 - 26/4/2014: Τετραήμερη εκδρομή στη Δυτική Πελοπόννησο, στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο μέλη, αλλά και φίλοι του Συνδέσμου. Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και διασχίζοντας την καλωδιακή γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου έφτασαν στην Καλαμάτα. Η επόμενη μέρα περιλάμβανε περιήγηση στη Μεσσηνιακή Μάνη καταλήγοντας στην αρχαϊκή Καρδαμύλη, με τον πύργο του Μούρτζινου, ορμητήριο του Θ. Κολοκοτρώνη. Μετά, επισκέφτηκαν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. Επόμενος σταθμός η Κυπαρισσία και η αρχαία Ολυμπία, όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Μετά από μια διανυκτέρευση στην Πάτρα η επιστροφή περιλάμβανε στάση στη Ναύπακτο, το Μενίδι και τέλος την Άρτα  με το βυζαντινό  ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας και το ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Αυτές οι τέσσερις μέρες του ταξιδιού ικανοποίησαν κάθε ενδιαφέρον, ιστορικό, θρησκευτικό, φυσιολατρικό και πρόσφεραν ευκαιρία για ουσιαστική επικοινωνία και γνωριμία με τον ευλογημένο τόπο μας.
5.    16/11/2014: Διοργάνωση ημερήσιας εκδρομής στη Σιάτιστα. Συμμετείχαν 18 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, οι οποίοι -παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις συνοικίες της Σιάτιστας. Πρώτος σταθμός το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, κτίσμα του 1888 που στέγασε το πρώτο Γυμνάσιο Σιατίστης και σήμερα φιλοξενεί την Παλαιοντολογική Συλλογή. Επόμενοι σταθμοί το Αρχοντικό Μανούση, το Αρχοντικό Δόλγηρα, το οποίο διαχειρίζεται και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Μαρκίδες Πούλιου", η Μανούσεια Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, ο Ναός της Αγίας Παρασκευής (1677) και το Παραδοσιακό Οινοποιείο "Δυο Φίλοι".
6.    28/11/2014: Διενέργεια εκλογών - Εκλογή νέου Δ.Σ.. Οι εκλογές έγιναν με τη βοήθεια Συνδέσμων σε κάθε σχολείο και προέκυψε νέο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο με 2ετή θητεία.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέδραμαν στο έργο του ΣΦΚ και στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του.
 Το Δ. Σ.