Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

"Αποχαιρετισμός στη Σαλονίκη" (παρουσίαση βιβλίου)



Την ερχόμενη Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου "Αποχαιρετισμός στη Σαλονίκη" του Εβραίου συγγραφέα Leon Sciaky. 
Το βιβλίο αναφέρεται στην ακμή και παρακμή της πόλης της Θεσσαλονίκης στο μεταίχμιο του 19ου και 20ου αιώνα μέσα από την αντίστοιχη πορεία του εβραϊκού στοιχείου της. 
Ομιλητές θα είναι οι: Αλεξάνδρα Πάντσου, φιλόλογος, Ελένη Σκενδέρη, αγγλικής φιλολογίας και Παναγιώτης Κωστούλας, δικηγόρος Καστοριάς.


Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας (14/6/2015)


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς και η ΕΛΜΕ Καστοριάς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και φιλοξενείται το ισόγειο του Διοικητηρίου.  
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα, η οποία αναφέρθηκε με νοσταλγικό τρόπο στο έργο του «δασκάλου» και στην αίσθηση που αποπνέουν σήμερα τα κλειστά σχολεία.
Στο τέλος των εγκαινίων προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους κρασί του Κτήματος Στεργίου, ευγενική χορηγία του κ. Στεργίου.
Εκτίθενται 74 φωτογραφίες σχολικών κτιρίων που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Καστοριάς και χρησιμοποιήθηκαν ως Διδακτήρια όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) σε διάφορες χρονικές και ιστορικές περιόδους στην πόλη και τα χωριά της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Σήμερα όμως αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αλλάξει χρήση πέραν της εκπαιδευτικής. Παρόλη την εγκατάλειψή τους όμως πάντα φέρουν τον τίτλο και την ανάμνηση της χρήσης τους ως σχολικών κτιρίων.
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του συναισθήματος που προκαλεί η εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου, τόσο στον τυχαίο περιηγητή, όσο και στους παλιούς μαθητές και δασκάλους που θήτευσαν σ' αυτό. Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για ιστορική καταγραφή και έρευνα, γι' αυτό και δεν παρέχονται περισσότερες ιστορικές - αρχειακές πληροφορίες. Προβάλλονται μόνο με ιδιαίτερες πινακίδες τα τρία παλιότερα -τα δύο μάλιστα πριν από την απελευθέρωση- διδακτήρια του νομού, το Νηπιαγωγείο της Αγίας Παρασκευής (1884) στην Καστοριά, το 1ο Δημοτικό Άργους Ορεστικού (1911) (σημ. Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτικό Ωδείο) και το πρώην Λύκειο Άργους Ορεστικού (1939).
Αντιπροσωπεύονται 47 τόποι και 50 σχολεία φωτογραφημένα από 30 ερασιτέχνες φωτογράφους, που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη της έκθεσης και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις σε χωριά της περιφέρειας ειδικά για τη φωτογράφιση σχολικών κτιρίων. Άλλοι πάλι ανέλαβαν να αναδείξουν τα ρημαγμένα σχολεία του τόπου τους, ως μια συμβολή στην ιστορία του και ίσως έναν φόρο τιμής στις παιδικές τους αναμνήσεις. Οι τίτλοι και τα σχόλια, όπου υπάρχουν, είναι των ίδιων των φωτογράφων. Επίσης η τυχόν επεξεργασία των φωτογραφιών έγινε από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους από την Καστοριά αλλά και από άλλες πόλεις. 
Φυσικά υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σχολεία σε κάθε χωριό της Καστοριάς. Εδώ εκτίθενται τα σχολεία που φωτογραφήθηκαν από τους συμμετέχοντες για λογαριασμό της έκθεσης και εστάλησαν στους οργανωτές.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή. 
Κατ’ αρχήν τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αθ. Χριστόπουλος" τόσο για τη συμμετοχή τους και την καλλιτεχνική τους ματιά στο θέμα, αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά τους. Επίσης τον κύριο Τάσο Φράσια για την προσεγμένη εκτύπωση και παρουσίαση των φωτογραφιών.
Επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ορεστίς" του Άργους Ορεστικού και τον πρόεδρό του κ. Κώστα Αδάμ για την παραχώρηση των 6 ταμπλώ που χρησιμοποιούνται. Επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς και τον πρόεδρό του κ. Κώστα Κεχαΐδη για την παραχώρηση 2 ταμπλώ. Επίσης το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς και τη διευθύντριά του κ. Γλυκερία Ευαγγέλου για την παραχώρηση άλλων 2 ταμπλώ, αλλά και τον Δήμο Καστοριάς για τη μεταφορά τους.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 24 Ιουνίου από τις 9:00 έως τις 21:00 καθημερινά. Εάν επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουνίου η έκθεση θα μεταφερθεί υπαίθρια στη Βόρεια και Νότια παραλία. 

 Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια (φωτογραφίες του Ευάγγελου Κωνσταντινίδη): 



Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Έκθεση Φωτογραφίας "ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ" 14-24 Ιουνίου 2015





Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καστοριάς σας προσκαλούν στα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας "ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ" την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με ομιλήτρια την κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα και τίτλο: "Τα σχολεία εγκαταλείφθηκαν, δεν μας έχουν εγκαταλείψει..."

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 14 έως 24 Ιουνίου 2015 στο Ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, από τις 9:00 ως τις 21:00 καθημερινά.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Θέμα της έκθεσης είναι σχολικά κτίρια που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Καστοριάς, σήμερα όμως αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αλλάξει χρήση πέραν της εκπαιδευτικής. Παρά την εγκατάλειψή τους όμως πάντα φέρουν τον τίτλο και την ανάμνηση της χρήσης τους.
Τα σχολικά κτίρια πάντα αποτελούσαν σημείο αναφοράς σε έναν οικισμό και η αρχιτεκτονική, το μέγεθος και ο εξοπλισμός τους ήταν δείγμα της πληθυσμιακής και γενικότερης ανάπτυξης ενός τόπου. Έτσι, η εγκατάλειψη ενός σχολείου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αποτελεί συνήθως μάρτυρα μιας δημογραφικής συρρίκνωσης για διάφορους ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχθεί το αίσθημα της ερήμωσης ενός άλλοτε ζωντανού χώρου, όπου παιδιά και νέοι διαφόρων εποχών και κοινωνικών τάξεων λάμβαναν το αγαθό της παιδείας και του πολιτισμού. Η καλλιτεχνική ματιά ενός φωτογράφου μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την αίσθηση της εγκατάλειψης και ίσως της νοσταλγίας μιας άλλης εποχής για έναν τόπο.

Τόποι των οποίων τα σχολεία φωτογραφήθηκαν:
1.       Άγ. Αντώνιος

2.       Άγιος Ηλίας

3.       Άγιος Νικόλαος Κορησού

4.       Ανθηρό

5.       Άργος Ορεστικό (1ο Δημοτικό)

6.       Άργος Ορεστικό (Λύκειο)

7.       Αυγή

8.       Βασιλειάδα

9.       Βέλος

10.   Βογατσικό

11.   Βοτάνι

12.   Βυσσινιά

13.   Γάβρος

14.   Γάβρος (Γυμνάσιο)

15.   Επταχώρι

16.   Ζευγοστάσιο

17.   Ζούζουλη

18.   Καστανόφυτο

19.   Καστοριά (Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκευής)

20.   Κολοκυνθού

21.   Κομνηνάδες

22.   Κορομηλιά

23.   Κρανιώνας

24.   Κρεμαστή

25.   Λακκώματα

26.   Λαχανόκηποι

27.   Λεύκη

28.   Λιθιά

29.   Μακροχώρι

30.   Μανιάκοι

31.   Μαυρόκαμπος

32.   Μελισσότοπος

33.   Μεσόβραχος

34.   Μεταφόρφωση

35.   Μηλίτσα

36.   Νόστιμο

37.   Οξυά

38.   Παλιό Κωσταράζι

39.   Περιβόλι

40.   Πολυάνεμο

41.   Πτεριά

42.   Σιδηροχώρι

43.   Σπήλιος

44.   Σταυροπόταμος

45.   Φωτεινή

46.   Χαλάρα

47.   Χιλιόδενδρο (Γυμνάσιο)

48.   Χιλιόδενδρο (Δημοτικό)

49.   Χιονάτο

50.   Χρυσή