Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ε.Ε.: "Θεμελιώδες δικαίωμα" η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Η ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθορίζεται πλέον και μέσω της κοινοτικής νομοθεσίας ως "θεμελιώδες δικαίωμα", στο νομοθετικό κείμενο που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Το κείμενο υπερψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία (510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές).

"Είναι η πρώτη φορά που ένα νομοθετικό κείμενο αναφέρεται στη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα. Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν θα αγνοηθούν και δεν θα καταπατηθούν ", δήλωσε η εισηγήτρια Γαλλίδα σοσιαλίστρια, κ. Κατρίν Τροτμάν (Catherine Trautmann).
Οι νέοι κανόνες που θα διέπουν πλέον τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, θα μπουν σε εφαρμογή μέσα σε ενάμισι έτος, τον Ιούνιο του 2011.
Με τους κανόνες αυτούς προβλέπεται να ενισχυθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, να διασφαλισθεί η ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, να δοθεί ώθηση στον ανταγωνισμό, να βελτιωθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων και να εκσυγχρονισθεί η χρήση του ραδιοφάσματος.
"Αυτό το νομοθετικό πακέτο καταδεικνύει πως το έργο του ΕΚ επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμβάλαμε στη ενίσχυση των δικαιωμάτων των χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του Διαδικτύου", τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚ, κ Jerzy Buzek ο οποίος θα συνυπογράψει το νομοθετικό κείμενο από κοινού με τον σουηδό υπουργό επικοινωνίας κ.Asa Torstensson.
Σε ο,τι αφορά στο Διαδίκτυο, με την νέα νομοθεσία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αρχή " του τεκμηρίου αθωότητας ". Περιορισμοί πρόσβασης σε χρήστη δεν μπορεί να επιβληθούν παρά μόνο "αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και εφ'όσον είναι το αποτέλεσμα μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας ".
Με την αναγνώριση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μιας νομικής προστασίας παρόμοιας με αυτή για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν τις εν λόγω ρυθμίσεις στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 24 Μαΐου του 2011.
ΠΗΓΗ : http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη