Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Γιάννης Ρίτσος - Κυρά των αμπελιών (1963)

Γιάννης Ρίτσος
Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ
Μουσική σύνθεση: Άκης Λυμούρης
Μc | Rodstrof | 1963 | mp3@320 | αυτοσχέδια εξώφυλλα

Η ποιητική σύνθεση "Η Κυρά των Αμπελιών" του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) γράφτηκε στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου κι εκδόθηκε το 1954 ως μέρος της τριλογίας "Αγρύπνια", μαζί με τη "Ρωμιοσύνη" και τα "Τρία χορικά". Με τα έργα αυτά ο ποιητής επωμίζεται αποφασιστικά ένα ρόλο συνειδητού εντολοδόχου της λαϊκής ψυχής αναδεικνύοντας τη βαθιά σχέση του Έλληνα με τη γη που τον γέννησε. Η χαρακτηριστική και επαναλαμβανόμενη χρήση του προσωνυμίου "κυρά" αποτελεί μια τρυφερή και συγκινητική επίκληση μιας γυναικείας μορφής που λειτουργεί συμβολικά ως αρχετυπικός φορέας της ίδιας της Ελλάδας και της Ρωμιοσύνης.
Το έργο γνώρισε διπλή δισκογραφική καταγραφή, μία σε μορφή απαγγελίας και μία μελοποιημένη. Η δεύτερη εκδοχή καταγράφεται στον θαυμάσιο ομώνυμο δίσκο του Γιώργου Κοτσώνη (Lyra, 1975). Εδώ σας παρουσιάζω την πρώτη εκδοχή, ένα σπάνιο ντοκουμέντο του 1963, όπου ο ίδιος ο ποιητής, στην πρώτη του εμφάνιση σε δισκογραφημένη έκδοση έργου του, απαγγέλλει συγκλονιστικά το έργο συνοδευόμενος διακριτικά από μια όμορφη λυρική μουσική σύνθεση με βουκολικά χρώματα γραμμένη από τον ζακυνθινό συνθέτη Άκη Λυμούρη. Ο συνθέτης μας έχει δώσει κι άλλες ανάλογες ηχογραφήσεις με ποιητές, όπως ο Λόρκα και ο Καββαδίας. 
 Από τη σπάνια σειρά αυτών των ιστορικών ηχογραφήσεων η παρούσα χρονολογείται από το 1963 για λογαριασμό της περιθωριακής εταιρίας Rodstrof, η οποία δεν υφίσταται πλέον, και είναι η πιο σημαντική, αν και δυστυχώς παραμένει, δεκαετίες τώρα, εκτός επίσημης δισκογραφίας. Στα χέρια μου διασώθηκε από μια παμπάλαιη κασετούλα, ευτυχώς σε καλή κατάσταση, απ' όπου έγινε η ψηφιοποίηση που σας προσφέρω. Ο ήχος, παρά τα μοιραία μικροπροβλήματα του μαγνητικού υλικού που τον φιλοξένησε επί 5 δεκαετίες, μετά από σχετική επεξεργασία είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Πρόσθεσα και κάποια αυτοσχέδια εξωφυλλάκια με τους απαραίτητους επιμέρους τίτλους των κομματιών κι έτσι έχουμε στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο. Καθώς μάλιστα έχει ήδη συμπληρωθεί η πεντηκονταετία από την εποχή της πρώτης και μοναδικής κυκλοφορίας του, έχουμε - νομίζω - και την πλήρη νομική κάλυψη να μοιραστούμε ελεύθερα το ακριβό αυτό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη