Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα στις 30 Οκτωβρίου του 1988 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος ποιητής, Τάσος Λειβαδίτης

Σαν σήμερα στις 30 Οκτωβρίου του 1988 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος ποιητής, Τάσος Λειβαδίτης. Με έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της Αριστεράς, στην πρώτη φάση της καριέρας του, η ποίησή του επαναστατική... Με τα έργα του σηματοδοτεί την πρώτη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών. «Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / Εμείς καθόμασταν τα βράδια Και ζωγραφίζαμε σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου / Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας» (Τ. Λειβαδίτης Σημαίες).


Γόνος του Λύσανδρου Λειβαδίτη και της Βασιλικής Kοντοπούλου, ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε (20 Απριλίου 1922) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1940 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, όμως την εγκαταλείπει γρήγορα και αφοσιώνεται στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώνεται στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, τη γνωστή σε όλους μας EΠON. Στην καρδιά της Κατοχής, το 1943, χάνει τον πατέρα του, ενώ 8 χρόνια αργότερα, το 1951, χάνει και τη μητέρα του ευρισκόμενος ο ίδιος εξόριστος στη Μακρόνησο.


Ο Λειβαδίτης υπήρξε εξόριστος από το 1947 στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ Στράτη κι από' κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951, λόγω της έντονης πολιτικής δραστηριότητα που ανέπτυξε στο χώρο της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγραψε το«Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου», το οποίο θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά, το δικαστήριο τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών (1955), ενώ το εν λόγω έργο του τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας της Βαρσοβίας.



Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν η «Μάχη στην άκρη της νύχτας», που εκδόθηκε το 1952, ενώ η πρώτη του γνωριμία με το κοινό έγινε το 1946 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα» στο οποίο έγραφαν και πολλοί αριστεροί διανοούμενοι της εποχής. Μετά από αρκετά βιβλία που σηματοδότησαν την πρώτη φάση της καριέρας του -«την επαναστατική» σύμφωνα με τους ειδικούς- το 1972, εκδίδει το βιβλίο «Nυχτερινός επισκέπτης», που θεωρείται έναρξη της β' φάσης του έργου του την αποκαλούμενη, «συμβολική αλληγορική».


Η τρίτη φάση της καριέρας του χαρακτηρίστηκε «υπαρξιακή» από τους κριτικούς και ξεκινά από το τέλος της β΄φάσης το 1983, μέχρι και την έκδοση του«Χειρόγραφα του Φθινοπώρου», που εκδόθηκαν το 1990, μετά δηλαδή από το θάνατό του.


Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη και δημιουργήθηκαν αξέχαστα τραγούδια, όπως το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», το «Σαββατόβραδο» αλλά και το «Δραπετσώνα», που στιγμάτισαν εκτός από τις επερχόμενες γενιές, κυρίως αυτή της δεκαετίας του 60.




Ο μεγάλος αυτός ποιητής έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου του 1988, σε ηλικία 66 χρονών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ύστερα από δυο αλλεπάλληλες εγχειρήσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, που δυστυχώς όμως δεν απέτρεψαν το μοιραίο.



Πηγή: tvxs.gr

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ...

26 Οκτώβρη 1912: Ο κοσμοπολίτικος ανθός των Βαλκανίων, η  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ύστερα απο 482 χρόνια οθωμανικής κατοχής και ανήμερα του πολιούχου της Αγ. Δημητρίου, αναπνέει ΕΛΕΥΘΕΡΑ, γίνεται ελληνική.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Και όμως κινούνται...

Οι παραστάσεις των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων απεικονίζουν μόνο μια στιγμή στο χρόνο κι όμως σχεδόν πάντα αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία. Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς, με τρόπο κινηματογραφικό, το πριν και το μετά των στιγμών αυτών;   
Το Ure Museum of Greek Archaeology  του Πανεπιστημίου του Reading πραγματοποίησε το μεγαλοφυές πρόγραμμα Panoply προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών της περιοχής για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αξιοποιώντας τη συλλογή αρχαίων ελληνικών αγγείων που διαθέτει. 
Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η παραγωγή μιας σειράς σύντομων ταινιών με κινούμενα σχέδια που ζωντανεύουν μικρές ιστορίες σε σενάριο που εμπνεύστηκαν τα παιδιά. 
Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο Steve K. Simons που ασχολήθηκε με την εκτέλεση των κινουμένων σχεδίων και η Sonya Nevin που συνεισέφερε με τις γνώσεις της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Η μουσική που ακούγεται σε ορισμένα από αυτά είναι του Stefan Hagel, μουσικού και ειδικού ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής του Institute for the Study of Ancient Culture της Βιέννης. 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ημέρες προβολής Αρχαιολογικού Έργου 2013

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, ώρα 6.00 – 8.00 μμ 
στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ στο Άργος Ορεστικό 
η ΚΘ’ ΕΠΚΑ προσκαλεί σε γνωριμία και συνάντηση του κοινού 
με το ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ  
με το προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων: εργάτες & αρχαιολόγοι, τοπογράφοι & σχεδιαστές, συντηρητές & φωτογράφοι, αρχιτέκτονες & μηχανικοί, τεχνίτες & φύλακες,  
και τη συμβολή τους  στην ανασκαφή-αποκάλυψη και διάσωση αρχαιοτήτων,
την τεκμηρίωση, συντήρηση, μελέτη & ανάδειξή τους .
*θα λειτουργήσει και το εργαστήριο συντήρησης για το κοινό

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η αρχαιολογία του Γιώργου Χουρμουζιάδη

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης έδωσε νέα πνοή στην αρχαιολογική επιστήμη και έφερε τον άνθρωπο -τον προϊστορικό άνθρωπο- στο προσκήνιο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν ήταν απλά αντικείμενα, αλλά πολύτιμα απομεινάρια της ζωής οργανωμένων κοινωνιών. 

"Τι σημαίνει εύρημα για μια προϊστορική ανασκαφή; Μία προϊστορική ανασκαφή έχει ως σκοπό να μελετήσει και να ερμηνεύσει μια κοινότητα ανθρώπων, που έζησαν πριν από 7 - 8 χιλιάδες χρόνια. Επομένως, όλα τα ευρήματα που έχουν σχέση με αυτήν την κοινότητα, για μας είναι σημαντικά. Ακόμα κι ένα απανθρακωμένο σπυρί σιτάρι είναι για μας μία πληροφορία, άρα είναι εύρημα σημαντικό. Δηλαδή, αν βρούμε απανθρακωμένους καρπούς λιναριού -ξέρουμε ότι καλλιεργούσαν λινάρι- μπορούμε να υποθέσουμε ότι ίσως έκαναν κλωστή και ύφαιναν τα ρούχα τους. Η προϊστορική ανασκαφή δεν είναι όπως μία κλασική ανασκαφή που περιμένει έναν ναό, ένα ψηφιδωτό, ένα άγαλμα.."
(από συνέντευξη στο www.www.cyberotsarka.gr || 21 Αυγούστου 2009)

Στα κατάμεστα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ μετέδιδε τη φιλοσοφημένη γνώση σε νέους και παλιούς φοιτητές, που αν και είχαν περάσει το μάθημά του επέμεναν να το παρακολουθούν. Η ανασκαφή υπό την καθοδήγησή του αποτελούσε μοναδικό σχολείο. Τα λόγια του ήταν πάντα ξεχωριστά: 

«Μιλώ και γράφω χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το χώμα.... Αυτό το χώμα δεν είναι όμοιο με εκείνο που βάζουμε κάθε φθινόπωρο στις γλάστρες μας. Είναι το χώμα ενός περίεργου κήπου που τον περπάτησαν πριν από χιλιάδες χρόνια άνθρωποι σαν κι εμάς και επάνω του άφησαν τα χνάρια του κόπου και του θυμού τους, της βιασύνης και της ηρεμίας τους. Άφησαν τα χνάρια της ζωής τους» σημείωνε, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Λόγια από χώμα».

Θα τον θυμόμαστε πάντα ως χαρισματικό δάσκαλο, ιδεολόγο, σπουδαίο καθηγητή και αρχαιολόγο.  

Η ανασκαφή του Δισπηλιού Καστοριάς από το 1992 μέχρι τη δημιουργία της αναπαράστασης του λιμναίου οικισμού, οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές έρευνες και τα καλοκαιρινά διδασκαλεία για φοιτητές και κοινό είναι έργο και κληρονομιά του Γ. Χουρμουζιάδη.





Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Σε ηλικία 78 ετών και έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία. Η κηδεία θα γίνει αύριο το απόγευμα. Η οικογένεια ζητά αντί στεφάνων να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης

Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Δίδαξε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1961 - 1964). Το 1965 ορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την περίοδο 1976 - 1978 ήταν υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, για μετεκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 έγινε κοσμήτορας στη ΦΣ του ΑΠΘ και το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ.

Ασχολείται με την έρευνα Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Εχει εκδώσει και διευθύνει τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982) και «Γόρδων» (1991 - 1995), με σκοπό τη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύσσονται στην Αμερική και στην Ευρώπη.
Ασχολείται επίσης με τη Μουσειολογία συστηματικά και οργανώνει ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων ενώ αρθρογραφεί συστηματικά. Είναι μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων.
Το βιογραφικό του από τον ίδιο
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: "Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά". Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα.
Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν.
Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, "αγορεύσεις" για τη βουλή, κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα "Σ' αγαπώ".
Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!
http://alterthess.gr/content/pethane-o-giorgos-hoyrmoyziadis


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

«Από την ουδετερότητα στην αντίσταση:
η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η βρετανική πολιτική στα Βαλκάνια, 1939-1941»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, διοργανώνει εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 13:00. 
Στην εκδήλωση ο κύριος Γιάννης Στεφανίδης (καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) θα μιλήσει με θέμα «Από την ουδετερότητα στην αντίσταση: η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η βρετανική πολιτική στα Βαλκάνια, 1939-1941». 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κυρίου Θάνου Βερέμη (ομότιμου καθηγητή, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του κυρίου Ηλία Νικολακόπουλου (καθηγητή, Πανεπιστήμιο Αθηνών).
 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Πάρκου «Διαδρομές στην Ιστορία» από τον επιστημονικό του συνεργάτη, κύριο Ραϋμόνδο Αλβανό.
  
Είσοδος ελεύθερη.

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Λιβάδια Κοτύλης, 52051 Νεστόριο, Καστοριά
τηλ. 24670 62136

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Επίκαιρο καινούργιο τραγούδι των Active Member






ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ"
ΟΣΟΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΝΤΟΥΝΙΑ ΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ
ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑ ΧΩΡΑΤΕΥΟΥΝ
ΜΑΚΕΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΩΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΧΟΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Μ' ΑΚΟΥΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ Μ' ΑΥΤΟΥΣ.
ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΙ ΣΚΥΦΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΙ
ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΦΥΓΟΠΟΝΟΙ ΚΙ ΑΦΩΤΙΣΤΟΙ
ΘΑ ΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ
ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ.
ΣΚΛΑΒΙΑ ΜΑΣ Η ΒΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ
ΣΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΣΥΡΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΓΙΝΑΝΕ ΜΝΗΜΕΣ ΤΑ ΛΙΓΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ
ΚΑΙ ΧΕΡΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ
ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Η ΑΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙΑ
ΚΙ ΕΤΣΙ ΓΙΝΗΚΑΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΘΥΜΑ
ΜΑΥΡΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ
ΚΡΙΜΑ, ΠΩΣ ΜΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ
ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ
ΜΑ ΕΧΕΙ ΑΜΟΛΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΑ ΑΠ' ΕΞΩ
ΚΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΓΙΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
ΚΕΡΙΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΣΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΑ ΜΑΝΟΥΑΛΙΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΧΑΛΙΑ, ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΦΤΗΝΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ
ΚΙ ΕΣΥ ΜΩΡΕ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ
ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥ ΤΗ ΣΚΙΑ
ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΕΡΗ

ΣΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΔΙΠΛΑ ΤΗΝ ΟΡΜΙΑ
ΕΣΥ ΞΑΝΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ?
ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ

ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ
ΤΙ ΠΑΖΑΡΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ
ΔΕ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ Ν' ΑΜΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ
ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΜΩΝΕΙΣ
ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣ Σ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ
ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΚΙΑΖΟΥΝ ΤΩΝ ΔΕΙΛΩΝ ΟΙ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ
ΚΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΣΤΩ ΣΑΚΑΤΑΜΕΝΟΙ
ΑΠ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕΜΕΝΟΙ.

Μ' ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΕΙ
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΤΕΡΝΗ ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ
ΚΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΝΑ ΜΕ ΒΙΓΛΙΖΕΙ
ΚΙ ΟΥΤΕ Ο ΦΙΛΟΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΝΑ ΜΗ Μ΄ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΜΕΤΑΝΟΙΩΜΑΤΑ
ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΜΜΑΤΑ
ΟΜΩΣ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΛΑΧΤΑΡΩ
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΜΙΣΩ, ΜΑΚΡΑΙΝΩ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΙΡΟ
ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΑΛΜΥΡΑ
ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΡΑ
ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΕΥΟΜΑΙ
ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΟΜΑΙ
ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΩ
ΚΑΙ ΣΕ ΞΟΡΚΙΖΩ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ
ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ

Το «κτήνος» και η ευθύνη της εκπαίδευσης

«Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Ομως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής»         ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ 

 Πριν από περίπου δύο χρόνια έγραφα, στο περιοδικό «Νέα Παιδεία»: «Τα τελευταία απανωτά κρούσματα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και ιδεολογικής τρομοκρατίας μάς έχουν προβληματίσει. Από τις ύβρεις έξω από το θέατρο "Χυτήριο" και το κατέβασμα μιας θεατρικής παράστασης έως τις αφίσες που χυδαία έγραφαν πως δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, από τη καταγγελία κατά της νηπιαγωγού στη Λευκάδα έως την ρατσιστική βία κατά μεταναστών σε μέρη της Αθήνας, είναι πλέον απροκάλυπτη η φασίζουσα ιδεολογία και πρακτική στην καθημερινότητά μας.
»Κύριος στόχος της απ' ό,τι φαίνεται είναι ο πυρήνας των δημοκρατικών αξιών, δηλαδή η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και ο ορθολογισμός που βασίζεται στο λόγο της επιστήμης. Αυτές όμως οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν θα επαναλαμβάνονταν αν ετύγχαναν της γενικής κατακραυγής από την κοινωνία κι αν αντιμετωπίζονταν σοβαρά από τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα της Πολιτείας.
»Στην πραγματικότητα διακρίνουμε μια χαρακτηριστική απάθεια από την κοινή γνώμη, μια αδιαφορία που οδηγεί στη γέννηση ελάχιστων αντιδράσεων, ενώ η στάση των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας είναι από αμυντική και απολογητική έως ύποπτη! Τελικά αυτές τις προκλητικές φασιστικές συμπεριφορές τις "νομιμοποίησε και τις νομιμοποιεί" μια κοινωνία η οποία επί χρόνια καλλιεργεί τον ανορθολογισμό, τον αντιδιαφωτισμό, τη συνωμοσιολογία, την υποταγή σε μύθους και δόγματα. Και πρώτα βιολιά στο ρόλο αυτό, οι κύριοι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους, από τα ΜΜΕ έως ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η αβουλία, η αφασία, η ακρισία ζουν και βασιλεύουν».
Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τις παραπάνω ανησυχίες, ενώ ιδιαίτερα ενοχλεί η υποκριτική στάση όσων ανέχονταν ή έτρεφαν τις συμπεριφορές αυτές και σήμερα κόπτονται να εφαρμοστούν οι νόμοι και να λειτουργήσει γρήγορα η Δικαιοσύνη. Οφείλουμε, βέβαια, να τους θυμίσουμε το αυτονόητο: ότι η ναζιστική ιδεολογία και πρακτική δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά και άλλα κατασταλτικά μέτρα που στοχεύουν στην επιφάνεια και όχι στη ρίζα του κακού! Το ισχυρότερο πλήγμα, εκτός φυσικά από τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, θα το δεχτεί από το γνωστικό και αξιακό περιεχόμενο μιας παιδείας βαθιά δημοκρατικής και ουσιαστικά ανθρωπιστικής. Υπάρχει αυτή η παιδεία σήμερα, ώστε να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο ενάντια σε οποιοδήποτε φασιστικό μόρφωμα και συμπεριφορά;
Ακολουθώντας μερικά από τα τυπικά γνωρίσματα του πρωτο-φασισμού, όπως τα παρουσίασε ο Ουμπέρτο Εκο, διαπιστώνουμε ότι η σημερινή εκπαίδευση παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα ή σκόπιμες ιδεολογικές αγκυλώσεις, που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελέσει ως οργανισμός πεδίο σθεναρής αντίστασης.
Πρώτο προβληματικό στοιχείο της, «η λατρεία της παράδοσης». Ειδικότερα η μυθοποίηση και ο ναρκισσιστικός θαυμασμός «του αρχαίου κλέους», για το οποίο υπάρχει χονδροειδής αμάθεια, οδηγεί σε ακραία συνθήματα υπεροχής έναντι άλλων λαών και πολιτισμών, καθώς και στην άρνηση ή στο χλευασμό του υγιούς μοντερνισμού.
Δεύτερο στοιχείο, ο δογματικός τρόπος προσέγγισης του ιστορικού παρελθόντος, χωρίς τα επιστημονικά και παιδαγωγικά εργαλεία της ιστορικής έρευνας, επιτρέπει μια εμμονική καθήλωση σε μύθους και στρεβλώσεις που προέρχονται από ακραίες, έως γραφικές μορφές των μέσων, δηλαδή της ευτελούς πλευράς της δημόσιας ιστορίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι απόφοιτοι Λυκείου ή πτυχιούχοι ΑΕΙ, ακόμα και ιστορικών τμημάτων, δεν έχουν αναπτύξει μέσω των σπουδών τους ένα είδος κριτικής αμφισβήτησης παγιωμένων αντιεπιστημονικών αντιλήψεων για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία ή κοινωνία, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν στο δημόσιο χώρο, ως ιστορικά τεκμηριωμένες, απόψεις περί συνωμοσιών και ποικίλων ανορθολογισμών, ανάλογες με της Χρυσής Αυγής.
Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έχουν εγκύψει μέχρι σήμερα (γιατί άραγε;) στην ουσία της παρεχόμενης ιστορικής και πολιτισμικής γνώσης στους μαθητές. Αντίστοιχα και τα πανεπιστήμια της χώρας, ενταγμένα συχνά στη λογική μιας χρησιμοθηρικής γνώσης μέσω της παροχής τίτλων, δεν ασχολήθηκαν σε βάθος με το ηθικό-αξιακό περιεχόμενο των σπουδών, καθώς και την ευρύτερη φιλοσοφική και πολιτική αγωγή των σπουδαστών τους.
Ενα τρίτο στοιχείο συνδέεται με τη βίαιη εισβολή στην εκπαίδευση της χυδαιότητας στο λόγο και στις πράξεις, της υβριστικής, ανομικής και αγοραίας συμπεριφοράς που κυριάρχησε στο δημόσιο χώρο την τελευταία εικοσαετία. Τα πρότυπα του lifestyle και της χουλιγκανικής βίας, που είχαν ως σύνθημα την υποτιθέμενη ρήση του Γκέμπελς («όταν ακούω να μιλάνε για κουλτούρα αρπάζω το όπλο μου»), δεν βρήκαν σθεναρή αντίσταση σε μια εκπαίδευση όπου δέσποζε η αδιαφορία, ο ατομικισμός, η σιωπή και φυσικά η συνειδητή αποφυγή τήρησης των στοιχειωδών γραπτών και άγραφων κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς. Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον απορεί κανείς που εκπλήσσονται πολλοί όταν βλέπουν ή μαθαίνουν για θυλάκους νεοναζιστικής δράσης σε πολλά δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά σχολεία.
Σ' αυτό το κλίμα μόνο θυμηδία προκαλούν οι αγωνιώδεις προτάσεις κομμάτων και προσώπων, που συμμετείχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, για οργάνωση συζητήσεων και εκδηλώσεων στα σχολεία για το ναζισμό. Η εκπαίδευση χρειάζεται άμεσα ένα «γνωστικό και παιδαγωγικό σοκ», ώστε μέσα από την πραγματικά δημοκρατική της λειτουργία, τη δημιουργική της επαφή με την επιστήμη και τον πολιτισμό να διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο οποίο ο νέος πολίτης «θα συλλογάται ελεύθερα». Κι αυτή η εκπαίδευση προϋποθέτει έναν εκπαιδευτικό καλλιεργημένο και ελεύθερο, όχι φοβισμένο, και φυσικά μια διαφορετική κοινωνία τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές δομές της.

* Επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία» 

Πηγή:  http://www.enet.gr

ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΓΙΛΟΣ- ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

Το παλαιότερο Εμπορικό Κέντρο 2700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Άργιλο



Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα εξαιρετικά καλά διατηρημένα ερείπια ενός αρχαίου εμπορικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα.
Ανακαλύφθηκε στοά σε σημείο όπου γίνονται ανασκαφές από το 1992.
Είναι τόσο καλά διατηρημένη που μεμονωμένα καταστήματα μπορεί να προσδιοριστούν - συμπεριλαμβανομένων και των χώρων που κατασκεύαζαν και πωλούσαν το δικό τους ελαιόλαδο.
Η μη ομοιόμορφη σχεδίαση δείχνει ότι κάθε ιδιοκτήτης είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει το μαγαζί του, μόνος του.
Στην αρχαία Ελλάδα, η στοά, ήταν μια μεγάλη, ανοιχτή κατασκευή που συνήθως στεγάζονταν καταστήματα και οριοθετούσε τις δημόσιες πλατείες από την πόλη.

Οι στοές ήταν κοινές κατά την Ελληνιστική περίοδο, από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά νωρίτερα παραδείγματα είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η αρχαία Άργιλος βρίσκεται 4 χλμ. δυτικά των εκβολών του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από την αρχαία Αμφίπολη, εκτείνεται σε έκταση 150 στρεμμάτων και καταλαμβάνει τον λόφο Παλαιόκαστρο.

Σύμφωνα με την φιλολογική παράδοση ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ανδρίους και ήταν η παλαιότερη αποικία στην αιγαιακή ακτή και η ανατολικότερη της Άνδρου.
Σκοπός της ίδρυσής της ο έλεγχος της κοιλάδας του Στρυμόνα και της πλούσιας σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα ενδοχώρας.
Στο απόγειό της, τον 5ο αιώνα π.Χ., η Άργιλος ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της περιοχής.

Η ανασκαφή της Αργίλου είναι μια συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο κοινού ελληνοκαναδικού προγράμματος που ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζεται.
Υπεύθυνοι των ανασκαφών είναι ο Καναδός καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Ζαν Περό και ο αρχαιολόγος κ. Ζήσης Μπόνιας προϊστάμενος της ΙΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.
«Δεν είχαμε ιδέα ότι κάτι τόσο ιστορικώς σημαντικό θα μπορούσε να βρεθεί κρυμμένο εδώ» δήλωσε ο κ. Περό για το εύρημα.
«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορούν να βρεθούν.»
Οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι τίποτα σαν αυτό δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ και ότι περιμένουν να βρουν πολλά περισσότερα καταστήματα όταν θα ξεκινήσουν τις ανασκαφές στην ανατολική πλευρά της στοάς το επόμενο έτος

thecuriosityofcat


ΠΗΓΗ: http://svouranews.blogspot.com/2013/10/2700.html#ixzz2hZuMsQsS

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944- ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Σπάνιο οπτικό υλικό που μας μεταφέρει στην Αθήνα του 1944 (Οκτώβρης).
Η γερμανική-ναζιστική καταχνιά διαλύεται αφήνοντας τις τελευταίες σταγόνες εκδίκησης...

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες στην Καστοριά



Από τον Δήμο Καστοριάς

Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έρευνα για το Εθνικό Ορφανοτροφείο Καστοριάς πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Ο Δήμος Καστοριάς φιλοξενεί την ομιλία του  συμπολίτη μας κ. Πάνου Τσολάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και την εξέλιξη του σημαντικού αυτού Ορφανοτροφείου τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την ιστορία του ως θεσμό.

Το ενδιαφέρον αρχοντικό του 1700 που εμπεριέχεται στο κτήριο του Ορφανοτροφείου αλλά και η μεγάλη οικογένεια από την Καστοριά, από την οποία προέρχονται σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και σχετίζεται με το Εθνικό Ορφανοτροφείο Καστοριάς είναι λίγα μόνο από τα ξεχωριστά σημεία που θα παρουσιαστούν στους δημότες Καστοριάς.

Από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα:

Επίσης: 


Ο Δήμος Καστοριάς 
σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη 
και τον Σύνδεσμο Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας με τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου «ΦΙΛΙΑ» 
διοργανώνουν έκθεση Ρώσων καλλιτεχνών στο αρχοντικό Βέργου Καστοριάς 
με τίτλο On the crossroad of peoples and cultures  
από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου 2013.
Πρόκειται για τη 2η έκθεση που πραγματοποιούν στη Β. Ελλάδα οι Ρώσοι καλλιτέχνες, όλοι μέλη Διεθνών και Ρωσικών Ενώσεων Καλλιτεχνών. Πρόκειται για τους: Valeriy Morozov (ζωγραφική), Valentina Kuzmicheva (ζωγραφική), Klarissa Lonshakova (αγιογραφία), Ekaterina Shirokova (ζωγραφική), Olga Panchenko (χειροτεχνήματα), Petr Panchenko (ζωγραφική), Evgeniya Kove (ζωγραφική), Anton Ketov  (ζωγραφική),  Natalia  Kozlinskaia (ζωγραφική), Olga Sirotinskaia (ζωγραφική, κεραμικά),  Elena Khrustaleva (ζωγραφική).
Εκτός από τα ξεχωριστά δείγματα Αγιογραφίας και Ρώσικης παραδοσιακής δημιουργίας που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα ζωγραφικής που αναφέρονται σε θέματα φύσης, προσώπων, ζώων, τη χώρα της Ρωσίας αλλά και άλλες χώρες όπως και τις ορθόδοξες εκκλησίες.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στο Αρχοντικό Βέργου, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με τη νέα του φυσιογνωμία ως «Χώρος Τέχνης» του Δήμου Καστοριάς.
Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό έως τις 21 Οκτωβρίου και ώρες 11.00-14.00& 18.00-21.00.

 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ για το 2013

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ "Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ" με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανακοινώνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2013.



Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πρόγραμμα ανακοινώσεων του 40ού Συνεδρίου της ΠΕΦ

Από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εργασιών του 40ού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Σπάρτη (31 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2013). 
Επίσης παρέχεται κατάλογος ξενοδοχείων με προσφορές για όσους θελήσουν να μεταβούν στη Σπάρτη. 
Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας βλ. εδώ.

   90

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Συζήτηση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον της Καστοριάς



Ο Δήμος Καστοριάς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα 
«Πολιτισμικά και Περιβαλλοντικά θέματα Καστοριάς» 
στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς 
το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 19.00. 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν:
·        ο κ. Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής
·        ο κ. Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της EUROPA NOSTRA,
·   ο κ. Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,
·        ο κ. Παύλος Κρεμέζης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς,
·        ο κ. Βασίλειος Σ. Τσεμάνης, Τακτικό Μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,
·        ο δρ. Θεόδωρος Μαρδίρης, Μ.Ε.D., υπεύθυνος λειτουργίας ΚΠΕ Καστοριάς
·   η κα Αγγελική Στρατή, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών & Θρακικών Σπουδών, & Αναπληρώτρια Προϊσταμένη 16ης ΕΒΑ
·        Πολίτες του Δήμου Καστοριάς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λάβει χώρα διάλογος όπου θα εκτεθούν προβληματισμοί και προτάσεις από τους συμμετέχοντες σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.


Φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιώτες συζητούν την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη να ενταχθεί το 2014 ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα 7 ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Κρίτωνα Αρσένη προς την Europa Nostra και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η παραπάνω πρόταση προέκυψε έπειτα από επισκέψεις του κ. Κρ. Αρσένη στην Καστοριά με το θέμα το στρατόπεδο Μαθιουδάκη το οποίο δεν κρίθηκε διατηρητέο μνημείο (για το θέμα ο κ. Αρσένης είχε στείλει επιστολή – καταγγελία στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, τον περασμένο Απρίλιο).
“Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης. Τα παραδοσιακά αρχοντικά όπως αυτά στο Απόζαρι και στο Ντολτσό, αλλά και βυζαντινοί ναοί απαράμιλλης ομορφιάς σαν την Παναγία την Κουμπελίδικη, δίνουν στην Καστοριά μεγάλο πλεονέκτημα. Ας μην αφήσουμε να χαθεί ο πλούτος αυτός, σημαντικός πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό”, δήλωσε ο κ. Κρίτων Αρσένης. Όπως επισημαίνει, “μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναστηλώσεων που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ιδιώτες ξεκίνησαν να αναστηλώνουν και με δική τους πρωτοβουλία κτήρια στην παλιά πόλη. Όμως, το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω κρίσης”.