Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσκληση σε Παρουσίαση Βιβλίου






Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο Κομμένο της Άρτας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια και ζει μόνιμα στην Άρτα.
Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών και ταυτόχρονα ανέπτυξε δράση σε θέματα πολιτιστικής και πνευματικής ζωής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» κλπ. και στελέχωσε το κίνημα του πολιτισμού τις δεκαετίες 1980 και 1990. Έλαβε μέρος σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες συνδικαλιστικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Δημοσιεύει άρθρα και κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Κείμενά του παρουσιάστηκαν σε λογοτεχνικά συνέδρια και ποιητικά συμπόσια.
Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις Ηπειρωτικές εκδόσεις "Πέτρα" το 8ο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου. Πρόκειται για το ιστορικό, με πολλά λαογραφικά στοιχεία, μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ …μια αληθινή ιστορία», που διαδραματίστηκε τον δεκαπενταύγουστο του 1943 στον τόπο καταγωγής του συγγραφέα, το μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας. Εκεί που ξημερώματα της 16ης Αυγούστου τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής προέβησαν σε φριχτή θηριωδία, σκοτώνοντας 317 αμάχους, ανάμεσά τους τη νύφη Αλεξάνδρα Μάλλιου και τον γαμπρό Θεοχάρη Καρίνο, από τον Παχυκάλαμο Άρτας.
 Στο εξώφυλλο της επιμελημένης έκδοσης του βιβλίου υπάρχει η φωτογραφία της οικογένειας Μάλλιου λίγο πριν από το Ολοκαύτωμα του Κομμένου. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε «Ένας γάμος στη φωτιά και τη βία της Κατοχής. Κάτω από τα απειλητικά βλέμματα του γερμανικού στρατού… Γερμανοί στρατιώτες , αντάρτες δεξιοί κι αριστεροί σε διάταξη μάχης, εκκαθαριστική επιχείρηση «Ζάμλινγκερ» και σφαγές στην Ήπειρο τον Ιούλιο, εκκαθαριστική επιχείρηση «Αύγουστος» και διασπορά ειδήσεων φόβου και τρόμου στα χωριά και στις πόλεις, υπεύθυνοι που κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων, άμαχοι στο έλεος των επιδρομέων, ο Άρης και ο Ζέρβας στα πρόθυρα του εμφυλίου. Ο πατέρας της νύφης Θεόδωρος Μάλλιος… η δωδεκαμελής οικογένεια… και η νύφη, που ακολουθεί τη μοίρα της, τη μοίρα που φτιάχνουν οι άλλοι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη