Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Επιστημονικό Συνέδριο "Ιστοριογραφικές αναζητήσεις της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας"





H Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΣ» 
και η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ» διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα 
«Ιστοριογραφικές αναζητήσεις της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας».
 Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά
στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ESPEROS PALACE
από 22 έως 24 Μαΐου 2015
σύμφωνα με το συνημμένο Πρόγραμμα, με σημαντικές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αξιόλογους εισηγητές.






Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αρχαιολογική εκπαιδευτική ταινία για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) 2015

Η χαρά της ζωής, σ' ένα μακεδονικό συμπόσιο, και ο πόνος του θανάτου, όπως απεικονίζονται στη ζωγραφική ενός μοναδικού μνημείου της Αρχαίας Μακεδονίας, τον μακεδονικό τάφο του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση από την ανασκαφέα, αρχαιολόγο Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτου.


Σκηνοθεσία, λήψη και επεξεργασία εικόνας: Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Επιμέλεια παραγωγής: Mαρία Τσιάπαλη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Παραγωγή: Eφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015.

Εκδηλώσεις στην Καστοριά το τριήμερο 15-17 Μαΐου 2015

Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαΐου 2015





Κυριακή 17 Μαΐου 2015


Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο Θεοδόσης Τάσιος στην Καστοριά



Α) Οι εκδηλώσεις του 1ου Γενικού Λυκείου Καστοριάς για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Γυμνασίου Καστοριάς, συνεχίζονται την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ, στην ΕΔΗΚΑ, στις 20.00  με ομιλητή τον διεθνούς φήμης Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου  κο  Θεοδόση Π. Τάσιο, που γεννήθηκε στην Καστοριά.

Η  εκδήλωση, που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αναλυτικά  θα περιλαμβάνει:

1) Παρουσίαση του ιστορικού Γυμνασίου μέσα από τις στήλες της εφημερίδας   "Καστορία"  της περιόδου 1920-1930.

2) Αναγόρευση του κου Τάσιου σε Επίτιμο Δημότη από τον Δήμο Καστοριάς.

3) Διάλεξη του κου Τάσιου με θέμα: "Ανατομία του Παιδευτικού Ενεργήματος"

4) Προβολή της μικρού μήκους ταινίας (animation) του κου Τάσιου  για τον Δίολκο της Κορίνθου.


 Β) Το πρόγραμμα   του κου Τάσιου για το ΣΑΒΒΑΤΟ  16/5 έχει ως εξής:

1)  μετά τις 12.00 ο κος Τάσιος θα παρίσταται στο Βιβλιοπωλείο ΑΛΠΑ  (11ης Νοεμβρίου 49),  όπου θα υπογράφει  βιβλία του.
2) στις 19.00 (εκδήλωση ΤΕΕ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΝΕ Καστοριάς):  διάλεξη  στην αίθουσα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ (Μητροπόλεως 60) με θέμα "Κορύφωση της Αρχαίας  Ελληνικής Τεχνολογίας  στην Αλεξάνδρεια"  και προβολή της ταινίας του "Τα μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο".

Η εκπομπή "Οι λέξεις φταίνε" με καλεσμένο τον κ. Τάσιο (1/2/2015)

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Διαμαρτυρίες για τις προτεινόμενες μειώσεις των ωρών διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο

Α) Διαμαρτυρία του ΠΑΣΑΦ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
10/5/2015
http://filologoi02.webnode.gr/
pasafpe02@gmail.com
Τηλ. Επικοινωνίας: 6936570999
https://www.facebook.com/groups/pasaf02

                                                                                                 ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας κ. Α. Μπαλτά
                                                                                      Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Α. Κουράκη

Διαμαρτυρία του ΠΑ.Σ.Α.Φ. για τη μείωση των ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στη Γ΄ Λυκείου.

Κ. Υπουργέ,
Με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο θα ισχύσει από το 2015-6 αφαιρείται μία ώρα Αρχαίων από τη Γ’ Λυκείου, δηλαδή ο’’ Επιτάφιος ‘’. Στη συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή 9/5/2015 προτάθηκε για το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου να προστεθεί μία ώρα «Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών» σε αντικατάσταση μίας ώρας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Διά της παρούσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία όχι μόνο των αναπληρωτών Φιλολόγων αλλά όλων των εκπαιδευτικών ΠΕ02 για τη σχεδιαζόμενη μείωση των ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στη Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Σας γνωρίζουμε πως το μάθημα της Λογοτεχνίας χρειάζεται να αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας και εξέτασης όλων των μαθητών, γιατί φέρνει σε επαφή τους μαθητές με τον ελληνικό πολιτισμό, εμπλουτίζει τη γλώσσα, διανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντές τους, προσφέρει ιδανικά και ανθρωπιστικές αξίες. Η Λογοτεχνία ωθεί τους μαθητές να σκέφτονται κριτικά, να προβληματίζονται για σύγχρονα και διαχρονικά κοινωνικά θέματα και να αντλούν ιστορικές γνώσεις και πληροφορίες επί παντός επιστητού από τα κείμενα. Και ας μη λησμονούμε, κύριε Υπουργέ, τα ύψιστης λογοτεχνικής, γλωσσικής, ιστορικής, ηθοπλαστικής αξίας έργα των Καβάφη, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Καζαντζάκη, Παπαδιαμάντη και τόσων άλλων μεγάλων δημιουργών, έργα παγκόσμιας εμβέλειας, οι διαχρονικές αξίες των οποίων χρειάζεται να φωτίσουν τον λόγο και την ψυχή και των σημερινών μαθητών.

“H λογοτεχνία αποτελείται από οντότητες που προκύπτουν από τον κόσμο στον οποίο ζούμε, «μιμείται» μια εξωλογοτεχνική συνθήκη και σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, ευθέως ή τεθλασμένα, με τις εμπειρίες μας". (Μ.H.Abrams). Είναι η ζωντανή εφαρμογή των όσων διδάσκονται οι μαθητές του Λυκείου στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας! Είναι το μάθημα όπου οι μαθητές διδάσκονται με τον εναργέστερο τρόπο να διακρίνουν το δοκίμιο, την (αυτο)βιογραφία, τα είδη του πεζού λόγου και την παραδοσιακή και σύγχρονη ποίηση. Η Ν.Ε. Λογοτεχνία αποδεικνύει ζωντανά την ιστορική συνέχεια του έθνους μας μέσα από λογοτεχνικά έργα που χρονολογούνται από τον 9ο αι. μ.Χ. ως τις μέρες μας.

Εσείς προσωπικά είπατε πώς δεν μπορεί ένας μαθητής να ψηφίσει χωρίς να έχει διδαχθεί Κοινωνιολογία. Ο μαθητής διδάσκεται το μάθημα αυτό ήδη. Όμως, δεν μπορεί, επίσης, να ψηφίσει χωρίς να έχει διδαχθεί “Επιτάφιο”, που είναι ύμνος στη Δημοκρατία στις αξίες και τα ιδανικά, στην ενότητα και ισότητα. Δεν μπορεί να ψηφίσει και χωρίς να έχει μετουσιώσει τα ηθικά διδάγματα που το συγκεκριμένο έργο και τα λογοτεχνικά κείμενα πρεσβεύουν. Δεν μπορεί να ψηφίσει αν δεν έχει αποκτήσει ηθική και πνευματική συγκρότηση, η οποία σφυρηλατείται μέσα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, οι οποίες βάλλονται διαρκώς ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται δεδομένης της ηθικής, πρωτίστως, κρίσης που βιώνουμε.

Πολύ φοβόμαστε ότι πίσω από αυτή την προσπάθεια δε βρίσκεται η επιθυμία του Υπουργείου να αναμορφώσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Γενικού Λυκείου. Αντιθέτως, στόχος είναι η προσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος στον διαθέσιμο αριθμό Φιλολόγων, ώστε να αποτραπεί, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, η ανάγκη για επιπλέον προσλήψεις και διορισμούς.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. ζητά από σας κ. Υπουργέ να σκεφτείτε ξανά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη Γ’ Λυκείου και να δώσετε στα γλωσσικά μαθήματα τον κεντρικό ρόλο που τους αρμόζουν την εποχή του chatting και των greeklish.

Με εκτίμηση Το Δ. Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Φ.

Β) Διαμαρτυρία της ΠΕΦ  εδώ

"Η Μουσική της Ποίησης - Ανθολογία των τεσσάρων"


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου η μουσική εκδήλωση "Η Μουσική της Ποίησης - Ανθολογία των τεσσάρων" με μεγάλη επιτυχία. Οι καλεσμένοι μας μουσικοί Βαγγέλης Κόντος, Απόστολος Δημητρακόπουλος και Νατάσα Χρηστίδου μαζί με τον -δημοσιογράφο στο επάγγελμα- αφηγητή Δανιήλ Παπαδανιήλ παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένων ποιημάτων με παράλληλη ανάγνωση στίχων και βιογραφικών στοιχείων των μεγαλύτερων ποιητών της σύγχρονης Ελλάδας. Ακούστηκαν ποιήματα των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίστου, Καρυωτάκη, Γκάτσου, Βάρναλη και πολλών άλλων. Μάλιστα ακούστηκαν μελοποιήσεις του Απ. Δημητρακόπουλου. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ για την άμεση ανταπόκρισή τους, για το ταξίδι τους από τη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως για τον ενθουσιασμό τους, τον οποίο μοιράστηκαν μαζί μας στην οργάνωση και την εκτέλεση ενός μουσικού ταξιδιού στη Μουσική και την Ποίηση. 


Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η φιλόξενη μπυραρία Prague στο Εμπορικό Κέντρο Καστοριάς πλημμύρισε μελωδίες και στίχους. 
Ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία τους και τη στήριξη της εκδήλωσης, που εδώ και καιρό επιθυμούσαμε να οργανώσουμε ως Σύνδεσμος Φιλολόγων.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας Ράδιο Καστοριά 93fm και antennes 93,6fm για την προβολή της εκδήλωσης.




Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Εκδηλώσεις για το τριήμερο 8-10 Μαΐου 2015

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σάββατο 9 Μαΐου 2015





Κυριακή 10 Μαΐου 2015


Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Πρόσκληση σε μουσική εκδήλωση του ΣΦΚ "Η Μουσική της Ποίησης - Ανθολογία των τεσσαρων"



O Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει και σας προσκαλεί στη μουσική εκδήλωση με τίτλο "Η Μουσική της Ποίησης - Ανθολογία των τεσσάρων" την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στην μπυραρία "Πράγα" στο Εμπορικό Κέντρο Καστοριάς, στις 8:30 το βράδυ.
Θα ακουστούν γνωστά έργα της κλασικής και νεότερης ελληνικής ποίησης (Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης) μελοποιημένα από κορυφαίους Έλληνες μουσικοσυνθέτες από 4μελές μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους: Βαγγέλη Κόντο (κιθάρα-τραγούδι), Απόστολο Δημητρακόπουλο (κιθάρα-τραγούδι), Νατάσα Χρηστίδου (τραγούδι), Δανιήλ Παπαδανιήλ (αφήγηση), οι οποίοι επιμελήθηκαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Τιμή εισόδου (χωρίς ποτό): 3 ευρώ.  


Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Διημερίδα «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων» (8-9 Μαΐου 2015, Θεσσαλονίκη-ΚΕΓ)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. Διαδικτυακές κοινότητες εκπαιδευτικών & νέοι ψηφιακοί πόροι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας:
α) θα γίνει παρουσίαση της παραπάνω Πράξης και των αποτελεσμάτων της,
β) θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια από ερευνητές που συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος, με έμφαση σε καλές πρακτικές για τη διδασκαλία με ψηφιακά μέσα
(για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
και
γ) θα παρουσιαστούν οι νέοι ψηφιακοί πόροι του ΚΕΓ.
Είσοδος Ελεύθερη - οι εγγραφές για τη διημερίδα και τα εργαστήρια της δεύτερης μέρας θα πραγματοποιηθούν επί τόπου κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας. Το πρόγραμμα και το σχετικό υλικό θα αναρτηθεί και στον δικτυακό τόπο http://www.greeklanguage.gr/digital_school_conferences.
Η πρώτη ημέρα της διημερίδας θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming στο κανάλι http://www.ustream.tv/channel/e-ekpaideusi).
Η διημερίδα θα επαναληφθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015.