Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

"Τα πρόσωπα του χρόνου": Προβολή αρχαιολογικής ταινίας

Η 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, που έχουν ως θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου» με την προβολή της αρχαιολογικής, εκπαιδευτικής ταινίας με τίτλο «Ο τροχός του ανθρώπινου βίου»
Η ταινία παρουσιάζει την σπάνια ομώνυμη τοιχογραφία του 18ου αι. από το ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη συνοικία Απόζαρι της Καστοριάς, στην οποία οι διάφορες ηλικίες του ανθρώπου εμφανίζονται στην περίμετρο ενός περιστρεφόμενου τροχού, που αρχίζει από την παιδική ηλικία, κορυφώνεται στη μέση ηλικία της ακμής και στη συνέχεια κατρακυλά στη φθορά και τον θάνατο.
Η παράσταση παραπέμπει στις λαϊκές αντιλήψεις για τον χρόνο της ζωής την εποχή της τουρκοκρατίας κι έχει ανατολική προέλευση.
Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς την Παρασκευή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 7:30μ.μ, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία της Προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών και Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της 16ης ΕΒΑ κας Αγγελικής Στρατή με θέμα: «Ο τροχός του ανθρώπινου βίου. Εικονογραφία του πρόσκαιρου και του μάταιου στη βυζαντινή κα μεταβυζαντινή τέχνη»
Διάρκεια ταινίας: 8’.00’’
Σκηνοθεσία:
EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Α.Ι.Μ.Θ.Σ.
 Επιστημονική επιμέλεια-κείμενο:
AΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗ, Προϊσταμένη Α.Ι.Μ.Θ.Σ. και Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της 16ης ΕΒΑ.
Παραγωγή:
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 2013.
Πληροφορίες:
16η ΕΒΑ: 2467088200, 16eba@culture.gr
Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών: 2310-209603,
aimths@culture.gr

Η ταινία:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη