Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΦΚ - Διημερίδα: «Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση» 7 & 8 Φεβρουαρίου 2014Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει Διημερίδα με θέμα: «Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση» την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 στο Γενικό Λύκειο του Άργους Ορεστικού.
Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν οι θεωρητικές εισηγήσεις που απευθύνονται στο κοινό. Θα μιλήσουν ο κ. Δημήτριος Μαυροσκούφης, καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Μνήμη, λήθη και ιστορική εκπαίδευση: παραδείγματα "καταστροφικής διδακτικής"» και ο κ. Άγγελος Παληκίδης, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Τι διδάσκουμε για τον Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο; Η περίπτωση των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας».
Θα προηγηθεί παρουσίαση του συλλογικού έργου με τίτλο: «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση» (εκδ. Επίκεντρο) από τον κ. Κων/νο Μπακάλη, Φιλόλογο-Ιστορικό, ταμία του ΣΦΚ και οργανωτικό γραμματέα της ΕΛΜΕ Καστοριάς. 
Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση παράλληλων βιωματικών παιδαγωγικών εργαστηρίων, που απευθύνονται σε φιλολόγους και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ιστορία στη Β/θμια εκπαίδευση μετά από δήλωσή τους. Τον συντονισμό των εργαστηρίων θα αναλάβει ο κ. Δημ. Μαυροσκούφης, ενώ τη διεξαγωγή τους οι κ. Βασιλική Σακκά, Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας και κ. Κατερίνα Μπρεντάνου, Διδάκτωρ Ιστορίας -Θεατρολόγος, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά.
Τη διημερίδα συνδιοργανώνουν η ΕΛΜΕ Καστοριάς και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Είσοδος Ελεύθερη
18.30-19.00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση» (εκδ. Επίκεντρο)
19.00-19.30
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ (Καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας & Ιστορίας της Εκπαίδευσης –Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Μνήμη, λήθη και ιστορική εκπαίδευση: παραδείγματα "καταστροφικής διδακτικής"
19.30-20.00
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΗΚΙΔΗΣ (Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας –Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας –Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
Τι διδάσκουμε για τον Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο; Η περίπτωση των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας
20.00-20.30
ΣΥΖΗΤΗΣΗΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Συμμετοχή εκπαιδευτικών με δήλωση
09.15-09.45
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΟΜΑΔΩΝ
Συντονισμός: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
09.45-11.45
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΚΚΑ (Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας)
Εμείς και οι "άλλοι": η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας και η σύγχρονη συγκυρία

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΥ (Διδάκτωρ Ιστορίας-Θεατρολόγος, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά)
Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή
11.45-12.15
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΟΜΑΔΩΝ
Συζήτηση-συμπεράσματα

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη