Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο Εμμανουήλ Κριαράς

Πλήρης ημερών και ιδεών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο σπουδαίος καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς.
«Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή… Θυμάμαι -ξέρετε- τον κομήτη του Χάλευ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην – μικρό παιδί- σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη…» είχε πει ο ίδιος.
Ο Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε πριν από 107 χρόνια (το Νοέμβριο του 1906) στον Πειραιά και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Μήλο και την Κρήτη αντίστοιχα. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και αργότερα για εργασία (επί 20 συνεχή χρόνια στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών). Μεσολάβησε το Μόναχο και το Παρίσι κι ύστερα «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη (από το 1950 οπότε εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της). Μέχρι το 1968 δίδασκε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία. Ήταν τότε που τον εξώθησε σε παραίτηση- συνταξιοδότηση η Χούντα, με αποτέλεσμα από τότε να είναι… ομότιμος καθηγητής (συνταξιούχος).
«Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχουμε συνείδηση δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της τραγικότητας της ζωής του. Εγώ – δυστυχώς – την έχω. Επιθυμία μου είναι πλέον να μη ζήσω. Είναι βάρος πια η ζωή μου» είχε πει ο ίδιος όταν συμπλήρωσε τα 100 χρόνια ζωής, ωστόσο άλλαξε σύντομα γνώμη. Δυο-τρία χρόνια μετά δήλωνε: «Όχι δε φοβάμαι το θάνατο. Δεν θέλω όμως να πεθάνω αμέσως… Θέλω να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητες των κειμένων μου…».
Ο καθηγητής Κριαράς πέθανε ήρεμα και «κανονικά» -όπως του άρεσε να λέει περιγράφοντας τη ζωή του- στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο σπίτι, της οδού Αγγελάκη, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του , εκεί όπου δεχόταν τον πρωθυπουργούς, υπουργούς, συνεργάτες του.
«Φεύγοντας» ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς αφήνει πίσω του (για τους μελετητές και φοιτητές του) εκατοντάδες τόμους με πραγματείες, μελέτες , επιστολές, κείμενα, 14 τόμους του µνηµειώδους έργου «Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας». Για τους υπόλοιπους; Τον αγώνα του για το Δημοτικισμό, τη σοφία και τη διαύγεια του πνεύματος του – όπως αυτές «έλαμψαν» σε σειρά συνεντεύξεων που έδωσε -ειδικά μετά τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της ζωής του.
«Ανυψώνει τον άνθρωπο ο Έρωτας. Ο πραγματικός, ο αληθινός έρωτας. Ο έρωτας είναι το αντίδοτο του θανάτου. Είναι ίσως η ίδια η ζωή. Μόνο όταν είσαι ερωτευμένος ζείς. Ειδάλλως είσαι …πέτρα…»
Η κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

από την εκπομπή της ΕΤ 3 "Κοινά Βήματα": (επεξεργασία και μεταφόρτωση για εκπαιδευτικούς λόγους, Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Δράμας):


ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης της Βουλής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη