Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Διοργάνωση 5ήμερης εκδρομής στα Παράλια της Μικράς Ασίας (14-18 Απριλίου 2015)

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει 5ήμερη εκδρομή στα Παράλια της Μικράς Ασίας από Τρίτη 14 έως Σάββατο 18 Απριλίου 2015, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται και να δηλώνουν συμμετοχή απευθείας στο τουριστικό πρακτορείο Kastoria Tours (Νίκος Στυλιάδης), Γράμμου 13, τηλ. 2467086957-86958, έως την Μ. Τρίτη 7 Απριλίου το μεσημέρι.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Τρίτη 14 Απριλίου:
Αναχώρηση από την Καστοριά ώρα 07.00 και μέσω Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Ξάνθης με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό άφιξη στα σύνορα των Κήπων. Έλεγχος διαβατηρίων και είσοδος στην Τουρκία. Μέσω Κεσσάνης (Keşan) φτάνουμε στο Τσανάκαλε (Çanakkale). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και περιήγηση στην πόλη. Διανυκτέρευση.
Τετάρτη 15 Απριλίου:
Πρωινό και αναχώρηση για την αρχαία Τροία, όπου θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια αναχώρηση για την Πέργαμο, ξενάγηση στην ακρόπολη και στο περίφημο Ασκληπιείο, ένα από τα φημισμένα ιερά της αρχαιότητας. Αναχώρηση για τη Σμύρνη. Τακτοποίηση στο  ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Πέμπτη 16 Απριλίου:
Πρωινό και περιήγηση - ξενάγηση στην πόλη της Σμύρνης. Στη συνέχεια ελεύθεροι στην αγορά. Επιστροφή στο  ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Παρασκευή 17 Απριλίου:
Πρωινό και αναχώρηση για την Έφεσο, ξενάγηση στα σπουδαία μνημεία της, όπως η βιβλιοθήκη του Κέλσου, το θέατρο, η αγορά, η μαρμάρινη οδός και επίσκεψη στον ναό της Παναγίας όπου έγιναν οι δύο Οικουμενικές σύνοδοι . Στη συνέχεια αναχώρηση για τον Τσεσμέ στη χερσόνησο της Ερυθραίας. Επιστροφή στη Σμύρνη. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Σάββατο 18 Απριλίου:
Πρωινό και αναχώρηση για το Αϊβαλί, περιήγηση στην πόλη και συνέχεια του ταξιδιού προς τα  σύνορα. Έλεγχος και είσοδος στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε μέσω Καβάλας, Θεσσαλονίκης για την Καστοριά. Άφιξη το βράδυ.
ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
(Ενδέχεται να υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 225 ΕΥΡΩ για δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια

Απαραίτητη νέα αστυνομική ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες) ή διαβατήριο.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
                Τη μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο - ξεναγό
                Τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία με πρωινό και βραδινό φαγητό.
                Ασφάλεια -ΦΠΑ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
                Τις εισόδους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Επιμορφωτική ημερίδα για τα γλωσσικά μαθήματα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 η επιμορφωτική ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και με τη συνδρομή του Κέντρου Πριβαλλοντικής Εκπάιδευσης Καστοριάς που τη φιλοξένησε.
Παρακολούθησαν φιλόλογοι από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Καστοριάς αλλά και απόφοιτοι Φιλολογίας.
Έγινε παρουσίαση των Ψηφιακών Πόρων "Ψηφίδες" και του προγράμματος "Πρωτέας" του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας από τον κ. Βασίλη Βασιλειάδη, αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος. 
Οι Ψηφίδες, ο νέος δικτυακός τόπος του ΚΕΓ, περιλαμβάνουν σώματα κειμένων, γλωσσικά εργαλεία, πολυμεσικούς πόρους, εκπαιδευτικά σενάρια, μελέτες, γραμματολογίες κ.ά. για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας & γραμματείας (http://www.greek-language.gr/digitalResources/). Η δημιουργία του δικτυακού τόπου εντάσσεται σε σειρά δράσεων που το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σχεδίασε και υλοποιεί με στόχο τη διαμόρφωση μεθοδολογικού πλαισίου για τη γλωσσική διδασκαλία με ψηφιακά μέσα και τη δημιουργία πρόσθετων εκπαιδευτικών πόρων για τα γλωσσικά μαθήματα, στο πλαίσιο Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Πληροφορίες για το έργο θα βρείτε και στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΚΕΓ: http://www.greeklanguage.gr/aboutdigitalschool.

Στον Πρωτέα μπορείτε να βρείτε σενάρια για τη διδασκαλία της αρχαιοελληνικής και νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας με την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων. Αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε διαδικτυακές κοινότητες για τρία χρόνια και καλύπτουν περισσότερο από το 30% του σχολικού χρόνου.
Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος έγκειται στα εξής:
  • Ανάπτυξη των σεναρίων από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς μετά από συνεργασία σε διαδικτυακές κοινότητες.
  • Το κάθε σενάριο εφαρμόστηκε στην πράξη από δύο εκπαιδευτικούς (τον/την συντάκτη/ρια και έναν/μία ακόμη). Σε κάθε εφαρμογή παρατίθενται αναλυτικά σχόλια και τεκμήρια από τη διδασκαλία στην τάξη.
  • Τα σενάρια βρίσκονται σε βάση δεδομένων, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι δυνατή μια δυναμική αναζήτησή τους.
Τα συγκεκριμένα σενάρια δεν προτείνονται ως πρότυπα για εφαρμογή, αλλά ως παραδείγματα από τα οποία μπορούν να αντληθούν ιδέες, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών. Ορισμένα από αυτά δημιουργήθηκαν ή/και εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και κατά συνέπεια κάποιοι από τους δικτυακούς τόπους που αξιοποιούνται σε αυτά δεν υπάρχουν πια, μια και η φύση του διαδικτύου είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τη δομή των σεναρίων.

Από τη βάση δεδομένων του Πρωτέα παρουσιάστηκαν στη συνέχεια τα εξής σενάρια: 
από την κ. Γιούλη Αλεξίου, φιλόλογο στο 1ο Λύκειο Συκεών, με τίτλο:"Κοινωνικές αξίες στο ανθρώπινο περιβάλλον: Παραδείγματα εφαρμογής σεναρίων στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας.", που συνδύασε τα δεδομένα δύο διαθεματικών σεναρίων "Αξίες για μια καινούργια κοινωνία" και  "Κοινωνικές Αξίες". 
από την κ. Μαρία Τσούμαρη, φιλόλογο στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, με τίτλο: "Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από αρχαιοελληνικά κείμενα: Μπροστά στις ΤΠΕ παρέα με μια μάντισσα και όλο τον φτερωτό κόσμο.", που επίσης συνδύασε τα δεδεομένα δύο σεναρίων "Μπροστά σε μια μάντισσα" και "Ο Φτερωτός κόσμος".
από τον κ. Βασίλη Βασιλειάδη, φιλόλογο-ερευνητή στο ΚΕΓ με τίτλο: "Ανιχνεύοντας τρόπους της ποιητικής γλώσσας: λοξές ματιές στην καβαφική ποίηση" το σενάριο του κ. Ανδρέα Γαλανού "Σα βγεις στον πηγαιμό για τον Καβάφη. Διδάσκοντας Καβάφη μέσα από τις παρωδίες του".


Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επιμορφωτική Ημερίδα για τα γλωσσικά μαθήματα




Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, επιμορφωτική ημερίδα για τη διδακτική των μαθημάτων της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, η οποία απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Φιλολόγων - ΠΕ02 με τίτλο:

«Τα Γλωσσικά μαθήματα

στο ψηφιακό περιβάλλον του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας»

Η επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και θα διαρκέσει από τις 09.30 π.μ. μέχρι τις 14.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των ψηφιακών πόρων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τα Γλωσσικά Μαθήματα και στη συνέχεια την αναλυτική παρουσίαση και τον σχολιασμό τριών εφαρμοσμένων διδακτικών σεναρίων από τους δημιουργούς τους, επιστημονικούς συνεργάτες του ΚΕΓ (βλ. συνημμένο πρόγραμμα).

Η παρακολούθηση των εισηγήσεων είναι ανοιχτή σε όλους τους φιλολόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι φιλόλογοι θα πρέπει να εγγραφούν, ώστε να παραλάβουν στο επόμενο διάστημα τις Βεβαιώσεις Συμμετοχής, υπογεγραμμένες από το ΚΕΓ και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς.

Ευελπιστούμε στην παρουσία και την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων φιλολόγων. 


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Ποίησης (Μάρτιος 2015)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών ‘Η ΚΥΖΙΚΟΣ’,
το Δημοτικό Ωδείο & η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού
σας προσκαλούν σε μια βραδιά-γιορτή ποίησης & μουσικής
στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άργους Ορεστικού
την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 ώρα 7:00 μ.μ.

----------------------------------------------


Πρόσκληση σε εκδήλωση


Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Με αφετηρία την ΟΔΥΣΣΕΙΑ.. Θεατρικό Εργαστήρι για φιλολόγους




Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς διοργανώνει θεατρικό εργαστήρι για την προσέγγιση της λογοτεχνίας με αφορμή την Οδύσσεια με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Μαρία Μουστάκα. Το εργαστήριo θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, ώρα 18:30 στον χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" (Αθαν. Διάκου & Θουκυδίδου).

Με αφετηρία το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου, «Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία» και αξιοποιώντας το Εκπαιδευτικό Δράμα, οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι να προσεγγίσουν έννοιες όπως μνήμη, εθισμός, εμπιστοσύνη, ομαδικότητα.

Στο εργαστήριo μπορούν να συμμετέχουν έως 20 φιλόλογοι που εργάζονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή είτε με τη βοήθεια των συνδέσμων-εκπροσώπων του ΣΦΚ σε κάθε σχολείο είτε απευθείας στο e-mail του Συνδέσμου Φιλολόγων (synfikas@gmail.com) ή στο τηλέφωνο 6944774417 (Διονυσία Νημά) έως τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015.

Εάν οι δηλώσεις συμμετοχής είναι περισσότερες θα γίνει κλήρωση.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μη διστάσετε να απευθυνθείτε στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων, είτε απευθείας είτε μέσω των εκπροσώπων μας.